ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1963

Εκλογές πριν 60 χρόνια (3 Νοεμβρίου 1963). Τα ψηφοδέλτια Ιωαννίνων των δύο μεγάλων κομμάτων από το αρχείο του Σάκη Βακάλη. Νικητής των εκλογών αναδείχτηκε η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο ηττημένος Καραμανλής παραιτήθηκε από την αρχηγία της ΕΡΕ, αποχώρησε από την πολιτική και έφυγε για το Παρίσι, όπου έμεινε έντεκα χρόνια.

Βουλευτές Ιωαννίνων εκλέχτηκαν από την ΕΡΕ οι Αβέρωφ, Ιωάννου, Δερδεμέζης, Παληός και από την Ένωση Κέντρου οι Μυλωνάς, Βαδαλούκας, Λώρας. Ο Σκοπούλης απέτυχε να μπει στη βουλή, εκλέχτηκε όμως τρεις μήνες αργότερα που ξανάγιναν εκλογές.

Ο Φρόντζος είναι στο ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ, δεν εκλέχτηκε και στις εκλογές του Φεβρουαρίου κατέβηκε υποψήφιος με την Ένωση Κέντρου! Με το κόμμα του Παπανδρέου κατέβηκε τον Φεβρουάριο και ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, οπλαρχηγός και παλιός βουλευτής του Ζέρβα, του Παπάγου και του Μαρκεζίνη, που αργότερα έγινε περιφερειάρχης Ηπείρου της χούντας. Επίσης ο Γιώργος Μελανίδης, πρώην βουλευτής της ΕΔΑ, που μερικούς μήνες αργότερα βγήκε δήμαρχος Ιωαννιτών και έπεσε νεκρός από ανακοπή τη στιγμή της ορκωμοσίας του. Ο Ανέστης Λώρας εκλέχτηκε με την Ένωση Κέντρου αλλά το καλοκαίρι του ’65 προσχώρησε στους αποστάτες.

Ούτε μια γυναίκα στα ψηφοδέλτια. Μέχρι το 1954 οι γυναίκες δεν είχαν ούτε δικαίωμα ψήφου. Η πρώτη γυναίκα υποψήφια βουλευτής Ιωαννίνων ήταν το 1977 η Νατάσα Μπέγκα, με την Ένωση Κεντρου του Γεωργίου Μαύρου. Στο δημοτικό συμβούλιο όμως εκλέγονταν γυναίκες από τη δεκαετία του 50: Ελευθερία Σόμπολα, Αγλαΐα Δεβέκου, Άννα Θρομουλοπούλου.

Τον Οκτώβριο του 1963, ο Παπανδρέου εκφώνησε την προεκλογική του ομιλία από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου «Αβέρωφ», το οποίο αμέσως μετά κατεδαφίστηκε και έγινε πάρκο, και ο Καραμανλής από το «Ακροπόλ». Από κάτω, οι νεολαίοι της ΕΡΕ τραγουδούσαν παραλλαγμένο το γνωστό σουξέ της εποχής: «Όσο αξίζεις εσύ, Κώστα Καραμανλή, δεν αξίζουν μαζί Παπανδρέου και λοιποί…».

Ένας υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων είχε γίνει αντικείμενο σάτιρας από πολιτικό του αντίπαλο, ο οποίος στα χρονογραφήματα που έγραφε με ψευδώνυμο σε τοπική εφημερίδα τον αποκαλούσε «ο κύριος καραμπογιάς». Γιατί έβαφε κατάμαυρα τα μαλλιά και το παχύ μουστάκι του…