Πέτρος Κωτσέλης: Υφυπουργός-περιφερειακός διοικητής Ηπείρου στη δικτατορία Παπαδόπουλου. Φωτογραφία από παλιότερη ανάρτηση του Βασίλη Χολέβα. Το «Πουλί», το έμβλημα της χούντας, εις διπλούν: Ένα στον τοίχο δίπλα στη φωτογραφία του δικτάτορα και την εικόνα της Παναγίας, ένα πάνω στο γραφείο. Τα ίδια κάδρα (Πουλί, Παναγία, Παπαδόπουλος) ήταν κρεμασμένα σε όλα τα δημόσια γραφεία της χώρας και σε όλες τις σχολικές αίθουσες πάνω από την έδρα.
Υφυπουργοί-περιφερειακοί διοικητές Ηπείρου στη διάρκεια της δικτατορίας διετέλεσαν διαδοχικά οι Διομήδης Αγγελόπουλος, Πέτρος Κωτσέλης και Αλέξανδρος Παπαδόπουλος. Το «Υφυπουργείο Ηπείρου» ήταν στο Άλσος, στο κτήριο του σημερινού ξενοδοχείου ΑΛΕΞΙΟΣ. Τις περιφερειακές διοικήσεις κατάργησε η χούντα του Ιωαννίδη που τον Νοέμβριο του 1973 ανέτρεψε τη χούντα του Παπαδόπουλου.
Ο Κωτσέλης ήταν ένας από τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 μαζί με τον Γ. Παπαδόπουλο, τον Στυλιανό Παττακό και τον Νικόλαο Μακαρέζο. Όταν έπεσε η χούντα, ο Κωτσέλης πρόλαβε να φύγει κρυφά από την Ελλάδα και έτσι δεν πήγε φυλακή όπως οι άλλοι πραξικοπηματίες. Καταδικάστηκε ερήμην και ήταν καταζητούμενος από την Ιντερπόλ και για ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν στο Υφυπουργείο Ηπείρου. Ο δεύτερος πραξικοπηματίας που έφυγε από τη χώρα και γλύτωσε τη φυλακή ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού της χούντας Κων. Ασλανίδης.
Ο Κωτσέλης ήρθε σε ρήξη με τον διορισμένο από την χούντα δήμαρχο Ιωαννιτών Σπύρο Φιλίππου για τα σχέδια του Δικαστικού Μεγάρου. Η διαφωνία τους ήταν ένας από τους λόγους που ο Φιλίππου οδηγήθηκε αργότερα σε παραίτηση και αντικαταστάθηκε από τον Γιάννη Καμπέρη. Ικανός και έμπειρος αρχιτέκτων μηχανικός και εργολάβος ο Φιλίππου, με επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς και τον δικτάτορα Παπαδόπουλο είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτα τα σχέδια που τελικά εφαρμόστηκαν στην ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου.
Και λίγο κουτσομπολιό: Θυμάμαι τα καλαμπούρια και τις «κακίες» που κυκλοφορούσαν για το βαμμένο… κομοδινί μαλλί του Κωτσέλη! Ψιθυριστά πάντα, γιατί και οι τοίχοι είχαν αφτιά.
Θ.Ν.