Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

Πριν 70 περίπου χρόνια στη γωνία Μητροπόλεως και Αβέρωφ, έξω από τον φούρνο του Ναπολέοντα Κωστή. Ο τροχονόμος Τηλέμαχος Κατόπης άφησε το «βαρελάκι» του για να απαθανατιστεί με τον νεαρό Τηλέμαχο Στεργίου, τον μετέπειτα γνωστό κρεοπώλη. Φωτογραφία από το αρχείο του Γιώργου Σιομπότη.

Η Μητροπόλεως ήταν σημαντικό εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο. Γεμάτη μαγαζιά και εργαστήρια. Δίπλα στον φούρνο, το καφενείο του Γκάλγκου, στέκι χαμάληδων (φορτοεκφορτωτών), εργατών και μαστόρων. Όποιος χρειαζόταν εργατικά χέρια, τα έβρισκε εκεί, δεν έψαχνε στον Χρυσό Οδηγό.

Στην ίδια πλευρά του δρόμου μπορούσε να βρει κανείς: Ποτοποιία Τάσσιου, ανταλλακτικά αυτοκινήτων Πρωτόγερου, κουδούνια για πρόβατα Λαζαρίδη, γενικό εμπόριο Γιώργου Τριανταφύλλου, ασβεστοπωλείο Μήτσου Τσόδουλου, παγοποιείο Στούμπη-Τριανταφύλλου, βενζινάδικο Τάσου και Βασίλη Βλαχόπουλου. Μέσα στη στοά, καφενείο Μαργιόλα, εμπόριο αλατιού Βασίλη Λούπα, λαναριστήριο-πλεκτήρια Ζορκάδη, επιπλοποιείο Πάνου Βλάχου, ασβεσταριά όπου έλιωνε τον ασβέστη ο Τσόδουλος και συνεργείο αυτοκινήτων Περικλή Νέσση. Πιο παλιά, η ίδια στοά φιλοξενούσε το Δημαρχείο, γραφεία εφημερίδων και το τυπογραφείο Θωμά Παναγιωτίδη.

Στη μονοκατοικία δίπλα στο βενζινάδικο είχε κάνει το πρώτο οικοτροφείο για άπορους μαθητές ο Σωτήρης Χατζής, ο μετέπειτα παπα-Θανάσης της Ντουραχάνης, και στο δρομάκι προς τη Σιαράβα είχε το υπόγειο εργαστήριό του ο Καραγιώργος που έφτιαχνε ψάθες και σκούπες. Στη απέναντι πλευρά, άλλη σειρά μαγαζιών της εποχής: Σαπούνια Κυριόπουλου, χαρτοποιία Σμπόνια, λάδια Γιώργου Γκλίναβου, λάδια αυτοκινήτων του αδερφού του, Ζώη, οινομαγειρείο και χάνι Τζιμογιάννη, ραφείο Ρόκου, μπακάλικο Δημούλα, ασβέστη Χάμου, τσιμέντα Ντάουλα, κουρείο του Θόδωρου, φροντιστήριο Λέτσιου και παντοπωλείο Βακάλη.

Αργότερα έγινε η πολυκατοικία Φλώρου με το κρεοπωλείο Σακκά, τα άλευρα Φλώρου, το φαρμακείο Θεοπίστου και το ζαχαροπλαστείο «Ελληνικό» στο ισόγειο. Η Μητροπόλεως άλλαξε εντελώς μετά τη ρυμοτόμησή της. Στη θέση των παλιών μικρών μαγαζιών με τα ξύλινα τεπέγκια και τους τσίγκους για στέγη, άνοιξαν μεγάλα καταστήματα όπως το βιβλιοπωλείο Λυγούρα. Κάποια από αυτά τώρα έγιναν σουβλατζίδικα. Κάθε εποχή με τις ανάγκες της.