Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

Του Θωμά Νούσια

Έχουμε και λέμε: Οι τιμές εκτροχιάστηκαν γιατί τρελάθηκε ο Πούτιν, το Αιγαίο παίρνει φωτιά γιατί τρελάθηκε ο Ερντογάν, σκευωρία οι υποκλοπές και τα σκάνδαλα. Επίσης, η Ελλάδα ηγείται στην 4η βιομηχανική επανάσταση! Δημοσιογραφία για τα πανηγύρια. Ενημέρωση για άτομα με νοητική υστέρηση.

Σε μια νορμάλ χώρα, δημοσιογραφία ίσον έρευνα, στοιχεία, ανάλυση. Ο δημοσιογράφος ψάχνει να βρει τι κρύβεται πίσω από τα γεγονότα και εκπαιδεύει τον πολίτη να κάνει το ίδιο. Στη χώρα μας, αντίθετα, τα μεγάλα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν τον πολίτη σαν ηλίθιο. Ενημέρωση ίσον προπαγάνδα. Υπαγορευμένες άνωθεν «ειδήσεις», copy paste, εμετικό γλείψιμο, απόκρυψη, συγκάλυψη, διαστρέβλωση, λάσπη. Συν τις φαιδρότητες: «Ηχηρό χαστούκι στον Ερντογάν», «Απομονωμένος από όλους ο Ερντογάν».

Στον πολιτισμένο κόσμο, τα ΜΜΕ φιλοξενούν τις απόψεις έγκριτων ειδικών. Τα δικά μας ανακήρυξαν αυθεντίες σε θέματα covid, πλαστικούς χειρουργούς και γραφικούς τηλεμαϊντανούς. Με τα ίδια κριτήρια επιλέγουν τηλε-ιατροδικαστές, τηλε-ποινικολόγους, τηλε-ψυχιάτρους, τηλε-αστυνομικούς, τηλε-γεωπολιτικούς αναλυτές.

Ο υπεύθυνος δημοσιογράφος προστατεύει ένα ανήλικο θύμα βιασμού από τον δημόσιο διασυρμό. Σε καμιά περίπτωση δεν διανοείται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του. Τα ελληνικά κανάλια, αντίθετα, στήνουν τηλεοπτικά συνεργεία έξω από το σπίτι του θύματος. Κάποιο πρόβαλε και φωτογραφία του. Γιατί όχι; Έχουν ιερό και όσιο οι ξεπουλημένοι;

Σε μια κανονική χώρα, ο δημοσιογράφος ρωτάει τον πολιτικό ό,τι θέλει ο πολίτης. Όχι ό,τι θέλει ο πολιτικός. Και αποκαλύπτει όσα ο πολιτικός προσπαθεί να κρύψει. Στη δική μας, «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν». Τους μεν τους ρωτάνε αν τους αρέσουν τα ντολμαδάκια, στους δε αντί ερωτήσεων κάνουν μπούλινγκ.

Δημοσιογραφικά βραβεία Πούλιτζερ στην Αμερική, δημοσιογραφικά βραβεία… Πέτσα στην Ελλάδα. Καθώς πλησιάζει η φετινή «απονομή», οι υποψήφιοι έχουν αποχαλινωθεί και εκτυλίσσονται σκηνές απείρου κάλλους.

Οι αδιάβλητες εκλογές προϋποθέτουν ελεύθερα, πλουραλιστικά ΜΜΕ και ενημερωμένους ψηφοφόρους. Η λαϊκή βούληση είναι αδύνατο να εκφραστεί με παραπληροφόρηση και εξαγορασμένους μιντιάρχες, δημοσιογράφους, δημοσκόπους. Όφειλε να το έχει αντιληφθεί αυτό η αντιπολίτευση και να έχει κηρύξει ανένδοτο αγώνα, αντί να περιμένει μοιρολατρικά κάποιο θαύμα.

Βαθιά διαβρωμένες οι τρεις εξουσίες (Νομοθετική, Εκτελεστική, Δικαστική), αλλά και η λεγόμενη τέταρτη εξουσία, ο Τύπος. Η δημοκρατία εκφυλίζεται. Έρμαιο η χώρα στα οργανωμένα συμφέροντα-χούντες-μαφίες που τη λυμαίνονται σαν στρατός κατοχής.

Χούντες κοινοβουλευτικές, δικαστικές και μιντιακές που κουκουλώνουν σκάνδαλα και αθωώνουν λήσταρχους, μαφίες οικονομικές που εκτοξεύουν τις τιμές, συμμορίες αυτοδιοικητικές που καταστρέφουν το περιβάλλον και διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα. Ο Ερντογάν απειλεί να έρθει μια νύχτα ξαφνικά, αλλά ο πιο μεγάλος εχθρός είναι άλλος. Και έχει έρθει ήδη.