Χάρβαρντ και «τούβλα»
ΑΣ ΜΗ κοροϊδευόμαστε. Όλοι υπέρ τής αριστείας είμαστε, ό,τι κι αν λέμε. Όλοι αναζητούμε τον καλύτερο όταν χρειαζόμαστε γιατρό, δικηγόρο, μηχανικό, τεχνίτη. Ποιάς αριστείας όμως; Για να διαλέξουμε τον καρδιοχειρουργό που θα εμπιστευτούμε τη ζωή μας τι κοιτάμε; Βαθμούς πτυχίων ή τι λένε οι χειρουργημένοι ασθενείς;
ΑΡΙΣΤΟΣ ο αντιπαθέστατος βαθμοθήρας, ο σπασίκλας, που κομπάζει για τα πτυχία του και τον αποφεύγουν όλοι; Ή αυτός που πάει μπροστά γιατί αγαπάει την επιστήμη του, την τέχνη του, τη δουλειά του, αλλά πάνω απ’ όλα τους ανθρώπους; Ο «παπαγάλος» ή αυτός που διαθέτει κριτική σκέψη και ερευνά; Το εκπαιδευτικό μας σύστημα μάλλον επιβραβεύει τον πρώτο.
«ΑΡΙΣΤΟΙ» και άριστοι. Το φαίνεσθαι και το είναι. Οι φιγουρατζήδες τηλεμαϊδανοί και οι αξίες. Τα κάθε είδους φτηνοσόου (ενημερωτικά, ριάλιτι, ταλέντων, μαγειρικής) και η δουλειά ουσίας. Ευνοημένοι τού συστήματος -κι εδώ- οι πρώτοι.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Οικονομικών που βούλιαξαν την οικονομία και μας έριξαν στα βράχια (ή παρά λίγο) ήταν απόφοιτοι Χάρβαρντ, Γέηλ και δεν συμμαζεύεται (Αλογοσκούφης, Βαρουφάκης κ.ά.). Αντίθετα, άλλοι τα πήγαν καλά χωρίς να είναι καν οικονομολόγοι (Αλέκος Παπαδόπουλος, Τσοβόλας).
ΑΝΑΥΔΟΙ μένουμε καθημερινά με πολυδιαφημισμένα βαριά πτυχία που αποδεικνύονται χωρίς αντίκρισμα. Υποδείγματα «αριστείας» και πολιτικής πρωτοπορίας που αγνοούν ελληνικά δευτέρας δημοτικού. «Τον ισχύων νόμο» και «τον ξένιο Ζευ» ο ένας, «εμβολιΑσμός πλοίου» η άλλη.
ΕΠΙΔΟΞΟΙ αναμορφωτές της χώρας δίχως ιερό και όσιο, που τα λεξικά στις λέξεις «διαπλοκή, διαφθορά, παρανομία» έχουν τη φωτογραφία τους. «Πάσα τε επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής πανουργία, ου σοφία φαίνεται», λέει ο Πλάτων. Ποιος του δίνει σημασία;
ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ, οι πάντες γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τους πραγματικά άξιους και άριστους. Στο …πολύ βάθος όμως. Γιατί μονίμως χειροκροτούμε, δοξάζουμε και εμπιστευόμαστε τα «τούβλα». Με κάθε τρόπo.
Θωμάς Νούσιας