Ιστορίες με δράκους

ΛΥΠΑΜΑΙ, διαδικτυακέ μου φίλε, δεν με αφορούν τα βιντεάκια που στέλνεις με την προσταγή «Διάδωσέ το». Σου τις χαρίζω τις αποκαλύψεις Χίων, Βελόπουλων και άλλων διαφωτιστών.

ΑΝ ΕΜΑΘΑ κάτι, σαράντα χρόνια στη δημοσιογραφία, είναι να μη καταπίνω αμάσητο ό,τι μου σερβίρουν. Και να μη το σερβίρω κι εγώ σε άλλους. Να το αξιολογώ, να το διασταυρώνω, να το ξεψαχνίζω, να ψάχνω ποιος και γιατί το λέει. Όποιος κι αν είναι. Τηλεαστέρας, υπουργός, πολιτικός αρχηγός, πρωθυπουργός. Να περνάω από κόσκινο καταγγελίες και εξαγγελίες, να κρίνω από τον βίο και την πολιτεία του αν είναι σε θέση να μιλήσει για διαφάνεια, αξιοκρατία, νέο ξεκίνημα.

ΣΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΥΝ οι θεωρίες συνωμοσίας και οι ιστορίες με δράκους. Και τις πιστεύεις αβασάνιστα. Όσο πιο πολλοί οι δράκοι, τόσο πιο πιστευτές οι ιστορίες. Ακούς ευφάνταστα «κουφά», ότι την καταστροφή μας την προκάλεσαν μασόνοι, Εβραίοι, σατανιστές και Σόροι, ότι κλεισμένοι σε μυστικές στοές απεργάζονται τον αφανισμό μας, και βιάζεσαι να τα κοινοποιήσεις.

ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ, από την άλλη, ότι τη συμφορά την έφεραν ποικίλες Novartis και Siemens, διεφθαρμένοι πολιτικοί, πελατειακό κράτος και εξαγορασμένα ΜΜΕ και το απορρίπτεις αμέσως. Πολύ μπανάλ, δεν έχει δράκους, δεν έχει κακές μάγισσες, δεν σου γεμίζει το μάτι.

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ την άγνοιά σου για να σε αποπροσανατολίσουν, να σε παρασύρουν. Πεθαίνεις αβοήθητος στα νοσοκομεία, γιατί δεν βρίσκεις θέση στην Εντατική και τις χημειοθεραπείες, γιατί τα ιδιωτικά στοιχίζουν μια περιουσία. Και σου κάνουν πλύση εγκεφάλου, ότι δεν φταίνε τα λαμόγια που λυμαίνονται τη δημόσια υγεία, αλλά το ζεϊμπέκικο του Πολάκη! Εσύ, φίλε, πάντα ευκολόπιστος, δεν αναρωτιέσαι το γιατί. Τα κανάλια των σκουπιδοριάλιτι τα έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την αισθητική και το στυλ; Ή, απλούστατα, ο Πολάκης τους έκοψε τα εκατομμύρια της κρατικής διαφήμισης;

ΚΛΑΥΘΜΟΣ και οδυρμός για τα καμώματα των βουλευτών. Αποστάτες, εκβιαστές όσοι φεύγουν από εμάς προς τους απέναντι. Έντιμοι, ενεργούν κατά συνείδηση όσοι κάνουν την αντίστροφη διαδρομή. Χειροκροτούμε τους δικούς μας, αποδοκιμάζουμε τους άλλους. Καταπίνουμε αμάσητο ό,τι μάς σερβίρουν κι εδώ. Οπαδοί, μάζα. Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Όλα κι όλα, εμείς δεν προδίδουμε τις ιδέες μας! Τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά μας όμως;

                                                                                    Θωμάς Νούσιας