ΓΡΑΝΑΔΑ

Ο μικρός αλλά σύγχρονος χειμερινός κινηματογράφος απέναντι στο Ρολόι της πλατείας. Έκλεισε τελευταίος, το 2005, μετά από 40 σχεδόν χρόνια λειτουργίας.

Η ονομασία «Γρανάδα» ήταν επιλογή του ιδιοκτήτη του ακινήτου, του γιατρού μικροβιολόγου Γιώργου Γεωργίου, για να θυμάται τα φοιτητικά του χρόνια στην Αθήνα, τότε που έβλεπε ταινίες στον ομώνυμο κινηματογράφο της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Οι επιχειρηματίες Κώστας και Φωτεινή Μπούση έβαλαν στη Γρανάδα όλο τους το μεράκι: Μηχανήματα προβολής και ήχου από τα τελειότερα, πολυτελή καθίσματα, καλαίσθητος φωτισμός και διακόσμηση, προσεγμένη επιλογή ταινιών. Η πολύ κοντινή και ψηλή οθόνη στραβολαίμιαζε ελαφρώς τους θεατές της πλατείας (140 θέσεις), ενώ από τις 60 θέσεις του εξώστη έβλεπαν πιο άνετα.

Στο ταμείο υποδεχόταν τους κινηματογραφόφιλους η κυρία Φωτεινή, πρόθυμη να τους πληροφορήσει για την ταινία και να ακούσει μετά τα σχόλιά τους. Στην είσοδο υπήρχε ένα υποτυπώδες κυλικείο.

Δυο χρόνια πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους, ανακαινίστηκαν τα καθίσματα σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η μείωση των θεατών, μάταια όμως. Η Γρανάδα πέρασε στην ιστορία όπως και οι άλλοι παραδοσιακοί κινηματογράφοι της πόλης και ο χώρος της έγινε αρτοποιείο.

**Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Κώστα Μαργιόλα.