Η «ΜΑΝΤΡΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ»

Δεκαετία 1950. Παρέα γνωστών Γιαννιωτών διασκεδάζει ακούγοντας την τραγουδίστρια Υβόνη στο κέντρο «Μάντρα του Αλέξη», στο τέρμα της οδού ΚΑ’ Φεβρουαρίου. Χριστόφορος Δεύτος, Κώστας Κωνσταντινίδης (γνωστός με το παρατσούκλι Κωτσο-έρωτας), Άγγελος Καλογερίδης (ο ιδιοκτήτης του «Ακροπόλ» και ερασιτέχνης φωτογράφος), Νίκος Δημητριάδης, Μπέμπα Δάνου (κόρη του χειρουργού και κλινικάρχη Δημοσθένη Δάνου). Φωτογραφία από το αρχείο του Άλκη Χρηστίδη. Στη «Μάντρα του Αλέξη», ταβέρνα-μουσικοχορευτικό κέντρο του Αλέξη Αναστασίου, τραγούδησαν οι Μανώλης Χιώτης, Μαίρη Λίντα, Μάγια Μελάγια, Μπέμπα Μπλανς, Λάουρα, Σπύρος Ζαγοραίος και πολλά άλλα μεγάλα ονόματα.

Τραγουδούσαν ακόμη και έπαιζαν χαβάγια οι Γιαννιώτες δημοτικοί υπάλληλοι Κώστας Τσοπουλάκος και Γιώργος Σκριβάνος, ενώ στο πρόγραμμα συμμετείχαν συχνά και μεγάλες ορχήστρες από την Αθήνα και την Κέρκυρα. Η καλοκαιρινή πίστα ήταν εντυπωσιακή, με ένα πολύχρωμο συντριβάνι στο κέντρο και τραπεζοκαθίσματα για 1200 άτομα!

Δίπλα στην «Μάντρα του Αλέξη» ήταν το άλλο διάσημο νυχτερινό κέντρο της εποχής, η «Τριάνα». Εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1950 τραγούδησε για πρώτη φορά ο Στέλιος Καζαντζίδης! Υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στα Γιάννινα και για πολύ καιρό ήταν κρατούμενος στις στρατιωτικές φυλακές που βρίσκονταν λίγο πιο κάτω, στον χώρο του σημερινού ΚΕΠΑΒΙ. Ο λόγος; Ήταν γιος αριστερού! Σε κάποια έξοδό του πήγε με την παρέα του στην «Τριάνα», ο επιχειρηματίας τού κέντρου Πάνος Τσίτος εντυπωσιάστηκε από τη φωνή του και τον προσέλαβε να τραγουδάει τα Σαββατόβραδα. Έτσι άρχισε η καριέρα του.