ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

Απρίλιος 1957. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ιδρύει την Ολυμπιακή Αεροπορία. Δρομολόγια Αθήνα-Γιάννινα γίνονται πλέον καθημερινά με ντακότες που κάνουν στάση στο Αγρίνιο, ενώ στο μεγάλο γωνιακό κατάστημα του νεόκτιστου Παλλαδίου εγκαινιάζεται το πρακτορείο της εταιρείας. Μέχρι τότε, εθνικός αερομεταφορέας ήταν η ΤΑΕ (Τεχνικές Αεροπορικές Εκμεταλλεύσεις) που είχε γραφεία στο ισόγειο του «Ακροπόλ».

Το πρακτορείο της Ολυμπιακής ήταν εντυπωσιακό για την εποχή. Μοντέρνο σαλόνι, η πρώτη στα Γιάννινα αυτόματη ζυγαριά για τις αποσκευές (όλες οι άλλες ήταν χειροκίνητες πλάστιγγες με βαριά σιδερένια ζύγια), στο βάθος τα γκισέ και σε περίοπτη θέση στον τοίχο μια μεγάλη φωτογραφία του Ωνάση.

Τις βαλίτσες παραλάμβανε ο Σπύρος Κυρούσης και τους ταξιδεύοντες υποδεχόταν εγκάρδια ο προϊστάμενος Κοσμάς Καζάκος, ρωτώντας με φιλικό ενδιαφέρον τον σκοπό του ταξιδιού: «Για καλό;». Για καλό ήταν τα ταξίδια για δουλειές, σπουδές παιδιών ή κάποιον γάμο, «για κακό» όταν κάποιος πήγαινε στην πρωτεύουσα για γιατρούς και νοσοκομεία.

Οι επιβάτες μεταφέρονταν στο αεροδρόμιο με πούλμαν της εταιρείας και στο αεροπλάνο τους περίμενε χαμογελαστή η αεροσυνοδός για να τους κεράσει ντυμένη με μοντελάκια της Coco Chanel, του Pierre Gardin και του δικού μας Γιάννη Τσεκλένη.

Συνηθισμένοι οι Γιαννιώτες στην ταλαιπωρία του δεκάωρου ταξιδιού Γιάννινα-Αθήνα με τα παλιά λεωφορεία του ΚΤΕΛ, απολάμβαναν με θαυμασμό την άνεση και την πολυτέλεια στις πτήσεις της Ολυμπιακής.

Το πρακτορείο αργότερα μεταφέρθηκε στο ισόγειο του «Ολυμπίκ» και στη συνέχεια στον πεζόδρομο δίπλα στο σημερινό Old Post. Η φωτογραφία του 1960 των εκδόσεων «Ατλαντίς» είναι από το αρχείο του Βασίλη Χολέβα. Δίπλα στην Ολυμπιακή φαίνεται η είσοδος του υπόγειου εστιατορίου «Αθηναία» και το κουρείο του Μιχάλη Βενέτη.