ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Μάρτιος 1978. Από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων αναχωρεί η πρώτη πτήση προς Τίρανα, με την οποία εγκαινιάζεται η εμπορική συνεργασία Ελλάδας-Αλβανίας και η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, που παρέμεναν παγωμένες και εχθρικές από το 1940. Την απογείωση του «μπόινγκ» παρακολουθούν ο γενικός διευθυντής της Ολυμπιακής (τέταρτος από αριστερά) και οι δημοσιογράφοι των τοπικών εφημερίδων Θωμάς Νούσιας, Χάρης Παπασταύρου, Άλκης Χρηστίδης και Μιχάλης Γιάννενας.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Παναγιωτόπουλος και δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες. Το αεροπορικό δρομολόγιο Αθήνα-Γιάννινα-Τίρανα γινόταν έκτοτε δύο φορές την εβδομάδα. Μέχρι εκείνη τη μέρα, τα ελληνοαλβανικά σύνορα ήταν για σαράντα χρόνια ερμητικά κλειστά και κανένας δεν μπορούσε να τα περάσει οδικώς ή αεροπορικώς. Ακόμα και για μια απλή επίσκεψη στις ακριτικές περιοχές του Πωγωνίου ή της Κόνιτσας χρειαζόταν γραπτή άδεια από την Ασφάλεια Ιωαννίνων.

Το επόμενο μεγάλο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και της ελεύθερης μετακίνησης Ελλήνων, Αλβανών και μελών της ελληνικής μειονότητας έγινε εννέα χρόνια αργότερα με την ουσιαστική άρση της εμπόλεμης κατάστασης που ίσχυε από το 1940. Την πρωτοβουλία του 1978 πήραν οι κυβερνήσεις Κων. Καραμανλή και Ενβέρ Χότζα, ενώ του 1987 οι κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου και Ραμίζ Αλία. Η πλήρης κατάρρευση των ελληνοαλβανικών συνόρων έγινε την Πρωτοχρονιά του 1991 με την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα-Αλία.

Από τα πρόσωπα της φωτογραφίας, ο Χάρης Παπασταύρου ήταν εκδότης της εφημερίδας «Έρευνα» και ανταποκριτής της ΕΡΤ, ο Μιχάλης Γιάννενας εκδότης της εφημερίδας «Πατρίς» και ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων και ο Άλκης Χρηστίδης παλιός συνεργάτης του τοπικού τύπου. Ο υποφαινόμενος, νεαρός δημοσιογράφος τότε, εργαζόταν στα «Πρωινά Νέα» του Γιάννη Κόκκινου και ήταν ανταποκριτής της «Πρωινής Ελευθεροτυπίας» και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.