«ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΩ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ…»

 

Από το οικογενειακό μου άλμπουμ. Πριν 70 χρόνια ακριβώς (Φεβρουάριος 1953). Ο Έλληνας «βασιλιάς της τζαζ» Γιάννης Σπάρτακος και η αδερφή του Βικτωρία επισκέπτονται τον αδερφό της μητέρας τους Θωμά Νούσια στο σπίτι μας στα Γιάννινα (δεξιά ο κήπος της Μητρόπολης). Ο Σπάρτακος μόλις έχει επιστρέψει από μεγάλη περιοδεία στην Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με την ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Ρένα Βλαχοπούλου και με την σπορ κάμπριο «Κάντιλακ» που βλέπουμε πίσω του, ένδειξη εισπρακτικής επιτυχίας.

Γιαννιώτες οι γονείς του (Σπάρτακος-Ιωάννης Αναστασίου το πραγματικό του όνομα), ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο πατέρας του, ο μπαρμπα-Ηρακλής, τον βάφτισε έτσι από θαυμασμό για τον επαναστάτη Σπάρτακο.

Εκτός από τη Βλαχοπούλου, τις επιτυχίες του τραγούδησαν ακόμα οι Σοφία Βέμπο, Γιάννης Βογιατζής, Δανάη, Νάνα Μούσχουρη, Μαρινέλα, Τάνια Τσανακλίδου, Δάκης. Τα πιο γνωστά τραγούδια του: «Θα σε πάρω να φύγουμε σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη», «Εσένα», με το οποίο καθιερώθηκε ως ερμηνευτής ο Γιάννης Βογιατζής, «Αν είχατε τα μάτια τα δικά μου», «Σιγοψιχαλίζει» και «Θα γυρίσεις ξανά» (η πρώτη ηχογράφηση της Σοφίας Βέμπο το 1935).

Συνθέτης και πιανίστας της ελαφράς μουσικής και της τζαζ, ο Σπάρτακος «με την εμφάνισή του στην ελληνική μουσική σκηνή, άλλαξε τη μορφή του ελληνικού τραγουδιού, υποτάσσοντας το ρυθμό, που μέχρι τότε κυριαρχούσε, στη μελωδία», γράφει ο Χρήστος Χαιρόπουλος.

Το 1940 γνώρισε τη νεαρή Ρένα Βλαχοπούλου, με την οποία συνεργάστηκε πολλά χρόνια και συνέβαλε στη διαμόρφωσή της ως τραγουδίστριας. Η Βλαχοπούλου κέρδισε τότε από το κοινό τον τίτλο «βασίλισσα της τζαζ» και ο Σπάρτακος τον αντίστοιχο του «βασιλιά».