ΜΕΡΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

Του Θωμά Νούσια

Τριάντα πέντε χρόνων έγινε αυτές τις μέρες το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων. Στη φωτογραφία η πρώτη δημοσιογραφική του ομάδα το 1989: Ελένη Κόλλια, Χάρης Κολιός, Παναγιώτης Κώστας, Χάρης Δάφλος, Θωμάς Νούσιας.

Στην κόκκινη τηλεφωνική συσκευή τα υπεραστικά ήταν μπλοκαρισμένα, η λευκή συσκευή κλείδωνε με λουκέτο στο καντράν. Ζητούσα το κλειδί από τον υπεύθυνο του Λογιστηρίου Βασίλη Δάλαρο όταν ήθελα να κάνω υπεραστικό για ρεπορτάζ.

Ένα τέτοιο τηλεφώνημα έκανα τον Δεκέμβρη του 1989 στον Προκόπη Παυλόπουλο. Ήταν υπουργός Προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα, βρήκα το τηλέφωνο του σπιτιού του στον κατάλογο του ΟΤΕ και τον ξύπνησα πρωί-πρωί κυριακάτικα.

– «Κύριε υπουργέ, ο διορισμένος περιφερειάρχης Ηπείρου, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση στην Ήπειρο, δήλωσε ότι πίσω από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη κρύβεται ο Ανδρέας Παπανδρέου. Είναι η άποψη της κυβέρνησης αυτό; Είναι η άποψη του Ανδρέα Παπανδρέου που τη στηρίζει και των υπουργών της Σημίτη, Γεννηματά και Παπούλια;».

Μου απάντησε αγουροξυπνημένος ότι η κυβέρνηση πληροφορήθηκε τη δήλωση του περιφερειάρχη Ευγένιου Χαϊτίδη, ζήτησε ήδη την παραίτησή του και σύντομα θα έχουμε νέο περιφερειάρχη.

Μετά από ένα οκτάμηνο ζωντανών εκπομπών, άκουσα μια μέρα ηχογραφημένη την εκπομπή μου και έπαθα σοκ: «Ποιος καράβλαχος είναι αυτός; Έτσι μιλάω;». Έφριξα από την βαριά γιαννιώτικη προφορά και παραιτήθηκα την ίδια στιγμή. Το μαθαίνει ο δήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Φίλιππας Φίλιος και γελάει: «Γιαννιώτικα σαν τον Θωμά μιλάω κι εγώ αλλά δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ».

Την πρωτοβουλία του Φίλιου να φτιάξει Δημοτικό Ραδιόφωνο κάποιοι δεν την είδαν με καλό μάτι: «Όλα τα είχαμε, το Ράδιο μάς έλειπε!». Η 35χρονη πορεία του Δημοτικού Ραδιοφώνου, ωστόσο, τον δικαίωσε απόλυτα: 35 χρόνια υπεύθυνη και πλουραλιστική ενημέρωση από επαγγελματίες δημοσιογράφους, 35 χρόνια πολιτισμός, 35 χρόνια καλή μουσική. Μια όαση μέσα στη φτήνια και την κακογουστιά των FM.

Πρώτος διευθυντής του σταθμού, ο άνθρωπος που τον έστησε και τον οργάνωσε, ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Σταμάτης. Στο δημοσιογραφικό τιμ συμμετείχαν και οι Σπύρος Θεμελής και Γιώργος Γκόντζος που απουσιάζουν από τη φωτογραφία.

Στο δυναμικό ξεκίνημα του Δημοτικού Ραδιοφώνου συνέβαλαν καθοριστικά οι συνεργάτες του, παραγωγοί μουσικών και άλλων εκπομπών: Δημήτρης Σιώρος, Κώστας Σεραφείμ, Γωγώ Φίτσα, Άννα Δερέκα, Χρήστος Πάνος, Βούλα Στεφοπούλου, Μιχάλης Βλάχος, Γιώτα Τσολιού, Κοσμάς Παπαδιαμάντης, Μπάμπης Μπάρκας, Άκης Ζησόπουλος, Γρηγόρης Τσιμογιάννης. Εγγύηση για τέλειο ήχο και όχι μόνο, οι ηχολήπτες Λεωνίδας Βόσιος, Γιάννης Παξιμαδάκης, Θόδωρος Μπαλαμάτσιας, Βασίλης Καμηνάς, Χάρης Τσίτος, Γιάννης Σταμάτης, Στέλιος Μαρκάκης και για τον μπεζαχτά, τα έσοδα-έξοδα του σταθμού, ο Βασίλης Δάλαρος.