ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

Του Θωμά Νούσια

Θα μιλήσει, λέει, από Δευτέρα. Γιατί τώρα φεύγει για τριήμερο. Άντε μπράβο. Ένα διάγγελμα τη μέρα τους κοριούς τους κάνει πέρα…

Έβαλε, λέει, να πάρουν τηλέφωνο το θύμα να του δώσουν εξηγήσεις. Σαν να σε πιάνει η δικιά σου στα πράσα με άλλη και να τρέχεις ξωπίσω της φωνάζοντας: «Στάσου, δεν είναι αυτό που νομίζεις!».

Ιλαροτραγωδία. Αλλά στις τραγωδίες κάποτε έρχεται αναπόφευκτα η κάθαρση. Επεμβαίνει ο από μηχανής θεός.Ύβρις και νέμεσις. Έγκλημα και τιμωρία.

Συγγνώμη, αλλά για τους κοριούς δεν φταίει ο Μητσοτάκης. Ούτε για το πάρτι των κερδοσκόπων και τις ανατιμήσεις-φωτιά σε ρεύμα, καύσιμα, σουπερμάρκετ. Δεν φταίει που καίγεται η μισή Ελλάδα και περιμένει τη σειρά της η άλλη μισή. Ούτε που είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης σε θανάτους από covid, διαφθορά, αναξιόπιστα ΜΜΕ. Κανένας δεν μπορεί να εξαπατά και να βλάπτει τον πολίτη αν ο ίδιος  δεν δώσει το οκέι. Αν δεν πάει γυρεύοντας, αν δεν το τραβάει ο οργανισμός του. Για να γίνει μια απάτη, χρειάζονται δύο: το λαμόγιο και το κορόιδο. Με έναν δεν γίνεται.

Χθες μιλούσα με έναν φίλο. Ήταν κατενθουσιασμένος με την κυβέρνηση. Γιατί μειώθηκε, λέει, ο ΕΝΦΙΑ. Πλήρωσε λίγες πενταροδεκάρες λιγότερες από πέρυσι. Για τα χιλιάρικα που του αρπάζουν με τις ανατιμήσεις δεν είχε ιδέα. Ο Μητσοτάκης φταίει γι’ αυτό; Κάθε λαός έχει τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους που του αξίζουν και είναι άξιος της μοίρας του. Τι θα πει «δεν ήξερα»; Δεν ήξεραν οι ψηφοφόροι τι κάνει «νιάου νιάου» στα κεραμίδια; Βλέπουν ότι για όλες τις συμφορές μας η αιτία είναι μία: η διαπλοκή και η διαφθορά. Και αναθέτουν την πάταξή της στους Μητσοτάκηδες; Πλάκα μάς κάνουν;

Έχουμε πόλεμο. Και τα στρατόπεδα είναι δύο: Από τη μια η διαπλοκή και η διαφθορά και από την άλλη όλοι οι άλλοι. Δεν είναι νέος εμφύλιος. Είναι νέα εθνική αντίσταση εναντίον όλων όσοι λεηλατούν τη χώρα και κάνουν πλιάτσικο σαν στρατός κατοχής. Είναι οι ίδιοι που μας έριξαν στα βράχια το 2009 και καταδίκασαν τους Έλληνες στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Είναι και κάποιοι που παλιά δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους. Κατακεραύνωναν αμέσως κάθε κρούσμα διαφθοράς, αυθαιρεσίας, ανικανότητας. Τα τελευταία τρία χρόνια, όμως, έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους. Για τα σημεία και τέρατα που συμβαίνουν γύρω τους δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα. Τώρα κατακεραυνώνουν εμμονικά μόνο τον «λαϊκίστικο και διχαστικό» λόγο της αντιπολίτευσης.

Έριξα σήμερα από περιέργεια μια ματιά στις σελίδες τους στα σόσιαλ. Ο ένας ανεβάζει ηλιοβασιλέματα, ο άλλος κινούμενα σχέδια, ο τρίτος συνταγές του Πετρετζίκη. «Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί. Οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες». Η λαϊκίστικη και διχαστική διδασκαλία του Ιησού.