Η ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

Του Θωμά Νούσια

Σου παίρνουν το σπίτι για χρέος λίγων χιλιάδων. Οι ίδιοι και το κόμμα τους σε έχουν φεσώσει με εκατοντάδες εκατομμύρια και κάνουν τον Κινέζο. Κι εσύ τους λες «ευχαριστώ»!

Σου κόβουν το ρεύμα γιατί δεν έχεις να πληρώσεις. Οι ίδιοι χρωστάνε εκατομμύρια για ρεύμα και δεν τρέχει τίποτα. Κι εσύ τους θαυμάζεις.

Σε κατάντησαν ζητιάνο. Ψάχνεις δανεικά για να βγάλεις τον μήνα. Και σου λένε πως το χρήμα δεν είναι το παν και να δεις τη ζωή ολιστικά. Σε κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα σου. Κι εσύ τους υπερασπίζεσαι.

Αγοράζεις το ακριβότερο ρεύμα και τα ακριβότερα καύσιμα της Ευρώπης και σου λένε ότι γι’ αυτό φταίει ο Πούτιν. Κι εσύ τους πιστεύεις.

Θρηνείς τους πιο πολλούς νεκρούς από την πανδημία, δεν βρίσκεις θέση για εξετάσεις, θεραπείες, ΜΕΘ, χειρουργείο, πεθαίνεις πεταμένος σε ένα ράντζο στον διάδρομο. Αλλά δοξάζεις τον Θεό που δεν είναι ακόμα υπουργός ο Πολάκης. Γιατί ο Πολάκης καπνίζει!

Μειώνουν τον αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ και σε αναγκάζουν να ξηλωθείς για να στείλεις το παιδί σου στις βοϊδοσχολές των κερδοσκόπων. Κι εσύ τους χειροκροτάς.

Οι διαρρήξεις, οι ληστείες μέρα μεσημέρι και οι ανεξιχνίαστες μαφιόζικες δολοφονίες πάνε σύννεφο, οι συμμορίες ανηλίκων στα σχολεία οργιάζουν. Εσύ όμως φοβάσαι τον Ρουβίκωνα. Γιατί ο Ρουβίκωνας πετάει φέιγ βολάν!

Ζεις πλέον σε μια κοινωνία-ζούγκλα, όπου ο ισχυρός είναι ασύδοτος, κάνει ό,τι γουστάρει και δεν δίνει λογαριασμό πουθενά. Δεν βρίσκεις το δίκιο σου στα δικαστήρια, γιατί την τυφλή Δικαιοσύνη τώρα την έκαναν και κουλή και κουτσή. Αλλά δηλώνεις απόλυτα ικανοποιημένος.

Κουκουλώνουν σκάνδαλα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, βγάζουν λάδι τα λαμόγια και στέλνουν φυλακή τους εισαγγελείς και τους δημοσιογράφους που τα ερευνούν. Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Κι εσύ παίρνεις το μέρος του κλέφτη!

Τα τουρκικά F-16 πετάνε ανενόχλητα πάνω από τα νησιά μας και την ηπειρωτική Ελλάδα. Καταφέραμε να κάνουμε εχθρούς και να στρέψουμε εναντίον μας τους πάντες. Ακόμα και τους… Πέρσες μετά από δυόμιση χιλιετίες! Εσύ όμως νιώθεις εθνικά περήφανος για την ομιλία Μητσοτάκη. Και γιατί ο Μπάιντεν φόρεσε γαλάζια γραβάτα!

Το δημόσιο χρέος μας εκτοξεύτηκε στη στρατόσφαιρα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού, η ανεργία, ο πληθωρισμός, επίσης. Όλα δείχνουν ότι πάμε ολοταχώς για νέα σκληρά μνημόνια. Αλλά εσύ πλέεις σε πελάγη ευτυχίας, γιατί ο Κυριάκος-Μωυσής μάς οδηγεί στη Γη της Επαγγελίας!

Όλα σχεδόν τα Μέσα Ενημέρωσης ανήκουν πια άμεσα ή έμμεσα στους ολιγάρχες, αυτούς που θησαυρίζουν πουλώντας σ’ εσένα το πανάκριβο ρεύμα και τα απλησίαστα καύσιμα. Τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με αυτά της σημερινής κυβέρνησης, η οποία επί πλέον τους χρυσώνει με δικά σου λεφτά για να σε φλομώνουν στο ψέμα. Κι εσύ καταπίνεις αμάσητα όσα σου σερβίρουν. Και χαίρεσαι γιατί στις δημοσκοπήσεις τους φέρνουν πρώτο τον Μητσοτάκη!

Βλέπεις ότι για όλα αυτά που κάνουν τη ζωή σου κόλαση, η αιτία είναι μία: η διαφθορά. Διαπλοκή, πελατειακό πολιτικό σύστημα, ατιμωρησία πολιτικών με ασυλίες, παραγραφές, νόμους περί (μη) ευθύνης υπουργών. Βλέπεις ακόμα ότι το κακό ξεκινάει από σένα, η ρίζα του κακού είσαι εσύ, αφού τίποτα από αυτά δεν θα συνέβαινε χωρίς το δικό σου οκέι, τη δική σου ψήφο. Κι εξακολουθείς να τους τη δίνεις δαγκωτή. Εδώ, φίλε, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.