Η ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

Του ΘΩΜΑ ΝΟΥΣΙΑ

Του δείχνεις το φεγγάρι, κοιτάει το δάχτυλο. Του δείχνεις αυτούς που του λεηλατούν και του ρημάζουν τη χώρα και τη ζωή, κοιτάει το τσιγάρο του Πολάκη.

Για μια απάτη, χρειάζονται δύο: ο απατεώνας και το κορόιδο. Με έναν δεν γίνεται. Δεν μπορεί για το μεγάλο πλιάτσικο να φταίνε μόνο οι πολιτικοί-λαμόγια. Ούτε οι διεφθαρμένοι μιντιάρχες και δημοσιογράφοι, που χρυσώνονται για να κάνουν τη νύχτα, μέρα. Κάθε λαός έχει τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους που του αξίζουν. Τους πρώτους τους ψηφίζει στις εκλογές, τους δεύτερους κάθε μέρα.

Σε διαβάζω στα «σόσιαλ», διαδικτυακέ μου φίλε, και προσπαθώ να σε καταλάβω. Σου είπαν ότι για τη χρεωκοπία τού 2009 και για τα μνημόνια ως το 2014, φταίει η κυβέρνηση τού 2015. Και το κατάπιες χωρίς πολλά-πολλά.

Σου μπουγάδιαζαν τον εγκέφαλο ότι όποιος θέλει τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι προδότης. Και τους χειροκροτούσες. Τώρα, με μια θεαματική τούμπα α λα Κομανέτσι, σου υπογραμμίζουν ότι όποιος ΔΕΝ θέλει τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι προδότης. Και τους ξαναχειροκροτάς.

Πιάστηκαν άπειρες φορές με τη γίδα στην πλάτη, σε καταληστεύουν με σκάνδαλα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, εξασφαλίζουν την ατιμωρησία τους με συνταγματικά πραξικοπήματα, σε κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα σου. Αλλά εσύ βγάζεις σπυράκια με τους «αναρχοάπλυτους».

Παλεύεις να ζήσεις με μια σύνταξη-χαρτζηλίκι, το παιδί σου φτύνει αίμα για 400 ευρώ τον μήνα, πεθαίνεις αβοήθητος στους διαδρόμους των νοσοκομείων, οι ληστείες και οι δολοφονίες ανύποπτων πολιτών αποτελούν πλέον ρουτίνα. Εσένα όμως σε φοβίζουν τα τρικάκια τού «Ρουβίκωνα».

Είμαστε πρώτοι σε θανάτους από την πανδημία, με τον νέο νόμο η δουλειά γίνεται δουλεία, οι γνωστοί μαφιόζοι αφανίζουν τα δάση με τις ευλογίες της πολιτείας, 30.000 λιγότεροι φέτος στα πανεπιστήμια για να θησαυρίσουν οι «ημέτεροι» με τις βοϊδοσχολές, από την καταστροφική μανία της Μενδώνη δεν γλύτωσε ούτε η Ακρόπολη…

Εσύ όμως, φίλε, δηλώνεις ενθουσιασμένος. Γιατί έτσι σου λένε τα χρυσωμένα παπαγαλάκια των καναλιών, των εφημερίδων, των σάιτ, των δημοσκοπήσεων. Συγγνώμη, τι πίνεις και δεν μας δίνεις; Δεν σου περνάει από το μυαλό ότι για όλα όσα παθαίνεις και παθαίνουμε, ο φταίχτης, η ρίζα τού κακού μπορεί να είσαι εσύ; Οι επιλογές σου, τα κολλήματά σου, η ανοχή σου;

Ο ορισμός της παράνοιας, ως γνωστό, είναι να επαναλαμβάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Να μην υποψιάζεσαι τι κάνει «νιάου-νιάου» στα κεραμίδια, να στηρίζεις μόνιμα τη σαπίλα και να αναρωτιέσαι τι φταίει και η ζωή σου γίνεται κόλαση. Ο ανάδρομος Ερμής φταίει, τι άλλο; Και οι ψεκασμοί. Τώρα μας ψεκάζουν διπλή δόση: με αεροπλάνα και με τρόμπες τού φλιτ!