ΝΕΦΟΣ-ΦΟΝΙΑΣ

Του Θωμά Νούσια

Θάλαμος αερίων το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Οχταπλάσια του ορίου συναγερμού τα μικροσωματίδια-φονιάδες στην ατμόσφαιρα. Πανευρωπαϊκό ρεκόρ.

Εισπνέουμε καρκίνο, εμφράγματα, εγκεφαλικά. Ο καπνός των τζακιών μάς στέλνει πριν την ώρα μας. Κι αντί να σημάνουμε συναγερμό, ασχολούμαστε με τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια του δημάρχου.

Δήμος, Περιφέρεια, βουλευτές, κυβέρνηση, κοιμούνται στα χαμομήλια. Δεν τους αφορά η υγεία και η ζωή εκατό χιλιάδων κατοίκων. Έχουν σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν. Τι κάνουν για να βελτιώσουν την κατάσταση; Απολύτως τίποτα! Τι κάνουν για να την επιδεινώσουν; Ό,τι μπορούν! Πώς αντιδρούν όταν η ζωή στην πόλη γίνεται εφιάλτης; Ανεβάζουν φωτογραφίες της αιθαλομίχλης και μετράνε λάικ και καρδούλες!

Λύνεις ένα πρόβλημα αν εξαλείψεις τις αιτίες του. Δεν το λύνεις κρύβοντας τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, δεν το λύνεις με ευχές και ξόρκια. Το νέφος της αιθαλομίχλης θα μας πνίγει, θα μας αρρωσταίνει, θα μας σκοτώνει αν δεν χτυπηθεί στη ρίζα του.

Λονδίνο, Δεκέμβριος 1952. Από την πυκνή αιθαλομίχλη χάνουν τη ζωή τους 10.000 άνθρωποι σε τέσσερις μέρες. Ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ αναγκάζεται να απαγορεύσει τη θέρμανση με τζάκια και η ατμόσφαιρα καθαρίζει.

Εδώ και δέκα χρόνια η ατμόσφαιρα στις ελληνικές πόλεις έγινε αποπνικτική γιατί οι κυβερνήσεις μας:
– Εκτόξευσαν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διπλασιάζοντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
– Επιδοτούν την αγορά καυσόξυλων και πέλλετ.
– Στην αγορά υγρών καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος αφήνουν ασύδοτους τους κερδοσκόπους.
– Δεν επιδοτούν την εγκατάσταση οικονομικών συστημάτων θέρμανσης που δεν ρυπαίνουν, όπως οι αντλίες θερμότητας.
– Δεν προωθούν την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου.
– Επιτρέπουν τη λειτουργία ρυπογόνων βιομηχανιών.

Όταν ένα μέτρο αποδεικνύεται ολέθριο, το παίρνεις πίσω. Δεν το συνεχίζεις πεισματικά. Ο διπλασιασμός του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης καταδίκασε τους Έλληνες να παγώνουν από το κρύο και να δηλητηριάζονται από τους καπνούς. Ταυτόχρονα, έριξε κάθετα την κατανάλωση πετρελαίου, μειώνοντας δραματικά τα δημόσια έσοδα από τον φόρο. Οι κυβερνήσεις μας, όμως, τσακωμένες με τη λογική, επιμένουν στο λάθος.

Ο νόμος προβλέπει φθηνό ρεύμα σε πόλεις με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση. Γιατί δεν εφαρμόζεται στη μοναδική ελληνική πόλη με ατμόσφαιρα Πεκίνου; Διότι κανένας δεν το ζήτησε!

Τα εργοστάσια ζωοτροφών της Πεδινής, δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και την Πανεπιστημιούπολη, επιβαρύνουν με τον καπνό τους την ήδη αποπνικτική ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο. Ο νόμος προέβλεπε τη μεταφορά τους εκτός λεκανοπεδίου μέχρι το 2019 αλλά οι δημοτικοί μας άρχοντες, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, αποφάσισαν την παραμονή τους. Δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί έβαλαν τα κέρδη τριών-τεσσάρων εταιρειών πάνω από τη δημόσια υγεία. Η επιτομή της διαπλοκής και της σαπίλας.

Για το κυκλοφοριακό και την ατμοσφαιρική ρύπανση, το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων προβλέπει τη μεταφορά όλων των υπηρεσιών Δήμου, Περιφέρειας και Δημοσίου εκτός πόλης. Η δημοτική μας αρχή, όμως, είχε τη φαεινή ιδέα να εγκαταστήσει όλες τις δημοτικές υπηρεσίες στην ήδη μονίμως μποτιλιαρισμένη Δομπόλη! Ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το Ρυθμιστικό και διαιωνίζοντας την παραμονή όλων των υπηρεσιών στο κέντρο! Έτσι τους κάπνισε!

Και οι κάτοικοι; Δεν μιλάει κανένας. Αφασία. Σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος της υγείας μας. Σφάξε με, αγά μου, ν’ αγιάσω! Ραγιάδες! Μόνο σε μια περίπτωση ξεσηκωνόμαστε και βγαίνουμε έξαλλοι στους δρόμους: όταν υποβιβάζεται ο ΠΑΣ Γιάννινα!