ΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ

Πάσχα στην Κόνιτσα το 1961. Ο μητροπολίτης Χριστοφόρος Χατζής, ο αρχιμανδρίτης Θεόδωρος Μπεράτης, ο εφημέριος του Αγίου Νικολάου παπα-Παύλος Παπαθεμιστοκλέους και ο ιερέας της Κάτω Κόνιτσας παπα-Δημήτρης Μάνθος. Ο φωτογραφικός φακός άφησε εκτός πλάνου τον νεωκόρο Κώστα Τζάλλα. Φωτογραφία από παλιότερη ανάρτηση του Βασίλη Χολέβα.

Ο Χριστοφόρος μάλωνε τον μοναχό Παΐσιο, που τότε ασκήτευε στη μονή Στομίου, γιατί παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον βασάνιζαν, υπέβαλε τον εαυτό του σε επικίνδυνες στερήσεις με αυστηρές νηστείες και συνεχείς αγρυπνίες και έμενε χωρίς θέρμανση. Ο μητροπολίτης τον πίεζε να πάει σε νοσοκομείο, τον έβαζε να υποσχεθεί ότι θα παίρνει τα φάρμακά του και μάθαινε μετά ότι ο Παΐσιος τα πέταξε.

Προοδευτικός ιεράρχης ο Χριστοφόρος, δεν έμοιαζε με τους άλλους δεσποτάδες. Την εποχή της φωτογραφίας, μια θεία μου μάς πήγε εμένα και τα ξαδέρφια μου να τον επισκεφθούμε στη λιτή μητροπολιτική κατοικία του. Τον βρήκαμε να μπαλώνει το ράσο του με βελόνι και κλωστή, έφερε μόνος του από την κουζίνα και μας κέρασε γλυκό του κουταλιού και έβαλε στο πικάπ να ακούσουμε… Μαρία Κάλας!

Στην επαρχία του ήταν πολύ αγαπητός, είχε πλούσιο κοινωνικό έργο και έδωσε μεγάλο αγώνα για να υπαχθούν και πάλι στη Μητρόπολη Κόνιτσας και Πωγωνίου η Βελλά και τα μισά Ζαγοροχώρια, που εντελώς αυθαίρετα και πραξικοπηματικά είχε αποσπάσει ο Σπυρίδων. Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας και η τότε κυβέρνηση Καραμανλή χαρακτήριζαν δίκαιο το αίτημα του Χριστοφόρου, δεν τολμούσαν όμως να εναντιωθούν στον Ιωαννίνων Σεραφείμ και να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα.

Έτσι, το καλοκαίρι του 1963 που ο Αθηναγόρας επισκέφθηκε την Ήπειρο, ο Χριστοφόρος αρχικά τού απαγόρευσε να πάει στην Κόνιτσα όπου ο Πατριάρχης είχε περάσει τα μαθητικά του χρόνια και στη γενέτειρά του, Βασιλικό Πωγωνίου. Την τελευταία στιγμή πείστηκε να δώσει τόπο στην οργή και τελικά η επίσκεψη του Πατριάρχη έγινε κανονικά.