Στη γειτονιά του Άλσους

Από τον 19ο αιώνα η περιοχή του Άλσους ήταν γεμάτη εντυπωσιακά αρχοντικά και έσφυζε από ζωή. Τη δεκαετία του 1950 η ΕΗΜ διαμόρφωσε το πάρκο με προτομές λογοτεχνών, δενδροφύτευση, παγκάκια και το πρώτο στην πόλη συντριβάνι, πριν γίνει το συντριβάνι της πλατείας.

Δημιουργήθηκε έτσι ένας πολυσύχναστος χώρος αναψυχής, μαζί με τον κήπο της διπλανής ταβέρνας-κέντρου διασκέδασης, που διέθετε ζωντανό πρόγραμμα με ορχήστρα και μεγάλα ονόματα του τραγουδιού όπως ο Τζίμης Μακούλης.

Στην περιοχή αναπτύχθηκε την ίδια εποχή μεγάλη εμπορική δραστηριότητα, ενώ συγκεντρώθηκαν και όλες σχεδόν οι ιδιωτικές κλινικές της πόλης: η χειρουργική τού Θεμιστοκλή Λέκκα, οι κλινικές ΩΡΛ Μανέκα, Παπαλεύκα και Καμπαλώνη και λίγο πιο πέρα οι χειρουργικές Λάζαρου Παπαδόπουλου και Νίκου Δογορίτη.

Στα πολύ ξεχωριστά κτήρια-μνημεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Άλσους ανήκαν το Ρωσικό Προξενείο (Βαλαωρίτου και Τσακάλωφ), που αργότερα φιλοξένησε πρόσφυγες του εμφυλίου, το Γαλλικό Προξενείο, η Φραγκοκκλησιά, το Μέκκειο Οικοτροφείο, οι οικίες Σπέγγου, Μιχαηλίδη, Πυρσινέλλα («Απόστολος Παύλος», ΔΗΠΕΘΙ και τώρα Δημοτική Πινακοθήκη), Βλαδίμηρου Λαζαρίδη (Εφορεία, βιβλιοπωλείο «Δωδώνη» και σήμερα ΚΕΘΕΑ), το Γαλλικό Ινστιτούτο, το αρχοντικό Μίσιου, το σπίτι του αεροπόρου Αδαμίδη που στέγασε το Εφετείο και στη συνέχεια την Ασφάλεια, το λεγόμενο σπίτι των Ρεντζαίων (οικία Νιτσίδη), το σπίτι του Ρόβα (οικία Τριβλή) και η Ευαγγελική Εκκλησία.

Από τα νεότερα κτήρια, πιο γνωστά είναι αυτό της Πρόνοιας που στέγαζε το ΠΙΚΠΑ και το νηπιαγωγείο, ο σημερινός «Απόστολος Παύλος» και η οικία Δούμα. Στη δικτατορία Παπαδόπουλου στο Άλσος λειτούργησε το Υφυπουργείο-Γενική Διοίκηση Ηπείρου (τώρα ξενοδοχείο «Αλέξιος»).

Στη φωτογραφία, το Ρωσικό Προξενείο που ήταν στη γωνία Βαλαωρίτου και Τσακάλωφ και στο βάθος το Γαλλικό. Έργο ζωγραφικής του Λουκά Λούκα.