ΟΙ ΡΑΦΤΑΔΕΣ

Το ραφείο του Βαγγέλη Παππά στην Κουντουριώτου, στο Κουρμανιό, πριν καμιά εξηνταριά χρόνια. Ένα από τα δεκάδες παραδοσιακά ραφτάδικα που λειτουργούσαν στα Γιάννινα πριν στραφούμε όλοι στα ετοιματζίδικα.

Βαρύ σίδερο σιδερώματος με αναμμένα κάρβουνα, μεζούρες, ψαλίδια, βελόνια, καρφίτσες, σαπουνάκι για να σημαδεύει στο ύφασμα, αυτοσχέδια ταπετσαρία από χαρτί στον τοίχο με τις κρεμάστρες, κάπου δίπλα ήταν και η ραπτομηχανή.

Το επί παραγγελία κουστούμι, παντελόνι, παλτό, ήταν ολόκληρη τελετουργία, είχε μια ξεχωριστή ομορφιά, δεν το ψώνιζες μέσα σε λίγα λεπτά όπως τα έτοιμα. Πρώτα διάλεγες ύφασμα στον έμπορο (ποιότητα, χρώμα, σχέδιο), μετά κουβέντιαζες με τον ράφτη πώς ακριβώς το θέλεις και ακολουθούσαν πρόβες, διορθώσεις, μετατροπές, μέχρι το ποθητό αποτέλεσμα: ένα ρούχο ακριβώς στα μέτρα σου και στα γούστα σου. Ανάλογη ήταν η διαδικασία για τα γυναικεία ρούχα στις μοδίστρες, είτε δούλευαν σε δικό τους χώρο είτε έκαναν μεροκάματα στα σπίτια των πελατισσών.

Στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους ήταν τα πιο πολλά ραφεία της πόλης: Παππάς και Σουλάκης στην Κουντουριώτου, Σιαπάτης, Δουβανάς, Ρίζος και Μαϊδάτσης στην Καλλάρη, Μαργιόλας στη Φιλίτη, Καππάς, Παπαδόπουλος και Τσατσούλης στη Σώζου Κυπρίου, Πουλιάνος και Σκαμνέλος στην Αβέρωφ, Τζιαφάς στην Νεοπτολέμου, Ρόκος στη Μητροπόλεως, Λαμπρίδης στην Παπάζογλου, Ιωαννίδης, Ιωσηφίδης, Αδαμαντίδης, Γεραλής, Μπουκουβάλας, Γερογιάννης και Μακρίδης στη Λόρδου Βύρωνος, Αναγνώστου, Κόλλιας, Λιόγκας και Τσούμαρης στην Κάνιγγος, Μπασιάς, Γκοτσόπουλος, Γεωργιάδης και Χαρίσης στην Τσιριγώτη, Παππάς στην Παπαδοπούλου, Κράβαρης και Αναστασίου στη Μπότσαρη, Παπαγεωργίου στη Χαρ. Τρικούπη, Λέκκας στην Κωλέττη, Βραζιώτης στη Σπύρου Λάμπρου, Κουρτελίδης στην πλατεία, Οικονόμου στο Τζαμί, Τσουμάνης στο Κουρμανιό, Ράπτης στη Ζάππα, Πλαχούρας (πουκάμισα) στην Καπλάνη και το Άλσος, Δαβώνης στην Ανεξαρτησίας, Αυγέρης στην Αραβαντινού, Παπανικολάου στη Μουλαϊμίδου, Μελισσόβας στη Ρήγα Φεραίου, Συγγούνας στη Μπιζανίου, Ροδάνας (ιεροραφείο) στην Παπαδοπούλου, Αρβανίτης και Ράπτης στην Κατσιμήτρου και άλλοι.