ΤΑ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Δεκαετία 1950. Η ανακάλυψη του Σπηλαίου Περάματος μόλις έχει ολοκληρωθεί και ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής σπεύδει να το επισκεφθεί και να… κολατσίσει με τη συνοδεία του στους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες κάτω από το φως του «λουξ».

Αργότερα δεν επέτρεπε να τον φωτογραφίζουν την ώρα του φαγητού. Σε μια δεξίωση το 1981 ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θόδωρος Γεωργιάδης με σύστησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε Καραμανλή κι εκείνος με ρώτησε κάποια πράγματα για τον τοπικό Τύπο. Ο φωτορεπόρτερ Νίκος Γκογκώνης ετοιμάστηκε να μας φωτογραφίσει αλλά τον εμπόδισαν οι άνδρες της Ασφάλειας, καθώς εκείνη τη στιγμή ο Πρόεδρος μασούλαγε ένα σπανακοπιτάκι από τον μπουφέ…

Δεν φημιζόταν για την καθαρή του άρθρωση, ήταν και μπουκωμένος με το σπανακοπιτάκι κι έτσι κάποιες στιγμές δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε και του απαντούσα άλλα αντ’ άλλων.

Την κουβέντα μας διακόπτει μια κυρία. Πλησιάζει τον Καραμανλή, αρχίζει να του λέει πόσο τον θαυμάζει, εκείνος ψάχνει τρόπο να την ξεφορτωθεί και δεν αργεί να τον βρει: Παίρνει ένα σπανακοπιτάκι από τον μπουφέ και της το βάζει ολόκληρο στο στόμα λέγοντας: «Κερασμένο από μένα!». Αφού τη φίμωσε κυριολεκτικά, μού κλείνει πονηρά το μάτι. Σαν να μου λέει: «Είδες; Τα κατάφερα…».
Θ.Ν.