ΕΝΑΣ ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

 

Φεβρουάριος 1961. Οι βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη και ο μητροπολίτης Σεραφείμ στα εγκαίνια τής Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων. Είναι η πρώτη στην Ελλάδα Πινακοθήκη μετά την Εθνική, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία τού ζωγράφου Κώστα Μαλάμου και τού Σωματείου «Φίλοι των Ιωαννίνων» και περιλαμβάνει κάπου 2.000 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής μεγάλων καλλιτεχνών.

Τώρα, μετά από 62 ολόκληρα χρόνια, η Πινακοθήκη παραμένει ουσιαστικά άστεγη και τα έργα τέχνης, αυτός ο ανεκτίμητος πολιτιστικός θησαυρός, μουχλιάζουν θαμμένα σε αποθήκες. Στην οικία Πυρσινέλλα της οδού Κοραή χωράνε και εκτίθενται ελάχιστοι μόνο πίνακες, που κι αυτοί κινδυνεύουν να καταστραφούν από τα νερά της βροχής!

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσίευσε πριν μερικούς μήνες μια επισκέπτρια. Από την τρύπια στέγη έτρεχε νερό πάνω σε πίνακα του Ιακωβίδη! Η ανάγκη να σωθεί ο πολύτιμος θησαυρός και να αποκτήσει μόνιμη και αξιοπρεπή στέγη, για να τον θαυμάζουν ντόπιοι και ξένοι, είναι κατεπείγουσα. Για τους δημοτικούς μας άρχοντες, όμως, πέρα βρέχει! Ούτε νοιάζονται, ούτε ασχολούνται!

Η Πινακοθήκη στεγάστηκε αρχικά μέχρι το 1965 σε οικία τής οδού Δαγκλή που παραχώρησαν οι αδελφοί Μελά, έμεινε στη συνέχεια για πολλές δεκαετίες εντελώς άστεγη και από το 2000 λειτουργεί όπως λειτουργεί στην οικία Πυρσινέλλα της οδού Κοραή.