Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ

Του Θωμά Νούσια

Η εθνική ντροπή στη δικτατορία του Παπαδόπουλου δεν ήταν ο Παπαδόπουλος. Ήταν ο ραγιάς Έλληνας. Ο «έλα μωρέ, μια χαρά είμαστε». Η εθνική συμφορά στην Ελλάδα του 2024 δεν είναι οι σύγχρονες χούντες. Είναι ο «τι με νοιάζει εμένα». Ο «σφάξε με, αγά μου, ν’ αγιάσω!».

Ρίζα του κακού ο ψηφοφόρος που επιβραβεύει τον υπουργό των Τεμπών, τον πρωθυπουργό των κοριών, τα κόμματα-μπαταχτσήδες. Ο ψεκασμένος από την προπαγάνδα Ελληναράς που νομίζει ότι το κουκούλωμα των σκανδάλων δεν έχει σχέση με τις τιμές-φωτιά, τους μισθούς πείνας, το μπάχαλο στα νοσοκομεία, το έγκλημα στα Τέμπη.

Κάθε νορμάλ άνθρωπος οργίζεται και επαναστατεί όταν τον καταληστεύουν, του κάνουν τη ζωή κόλαση, τον φλομώνουν στο ψέμα. Ο ραγιάς Έλληνας σκύβει το κεφάλι και δεν βγάζει μιλιά.

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Με το ηχηρό χαστούκι της η Ευρωβουλή είπε το προφανές: Δημοκρατία και κράτος Δικαίου στην Ελλάδα πήγαν περίπατο.

Δημοκρατία σημαίνει Σύνταγμα που δεν ποδοπατείται. Σημαίνει τρεις ανεξάρτητες εξουσίες (Κυβέρνηση, Βουλή, Δικαιοσύνη) συν η λεγόμενη τέταρτη, τα ΜΜΕ. Σημαίνει ισονομία και κράτος Δικαίου. Τι από αυτά λειτουργεί στη χώρα μας;

Κουρελόχαρτο το Σύνταγμα, εξαγορασμένες θεραπαινίδες της πρώτης εξουσίας οι άλλες τρεις, ασυλίες, παραγραφές, ακαταδίωκτα. Οι δημοσιογράφοι συγκαλύπτουν και παραπληροφορούν, οι κατηγορούμενοι γίνονται δικαστές και αθωώνουν τους εαυτούς τους στις προανακριτικές! Μπανανία.

ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ: Συμμορίες μαφιόζων λεηλατούν ασύδοτες τον Έλληνα σε τρόφιμα, ρεύμα, καύσιμα, τράπεζες, δημόσια έργα. Ούτε ένας στη φυλακή για Τέμπη, υποκλοπές, Νοβάρτις, Ζίμενς, «αδιευκρίνιστα ποσά» υπουργών, ναρκόπλοια νταβατζήδων.

ΙΣΟΝΟΜΙΑ: Εμένα μου παίρνεις το σπίτι και με πετάς στον δρόμο για λίγα χιλιάρικα, εσύ χρωστάς μισό δισ. και δεν τρέχει τίποτα. Εγώ στο σκαμνί για ψύλλου πήδημα, εσύ ούτε για κακουργήματα.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ: Χούντα όταν το καταργεί ο Παπαδόπουλος, δημοκρατία όταν κάνει το ίδιο ο εκλεγμένος πρωθυπουργός. Οι καλόγεροι του Μεσαίωνα βάφτιζαν το κρέας «ψάρι» για να μη νηστεύουν. Η κυβέρνησή μας βαφτίζει τα απαγορευμένα από το Σύνταγμα ιδιωτικά πανεπιστήμια «μη κρατικά» για να κάνουν αρπαχτές οι αεριτζήδες φίλοι της πουλώντας πτυχία.

Μισό αιώνα μετά την πτώση της δικτατορίας, η δημοκρατία βρίσκεται πάλι στο απόσπασμα. Στρατιωτικό πραξικόπημα τότε, κοινοβουλευτικά, συνταγματικά και δικαστικά πραξικοπήματα σήμερα. Χούντα των συνταγματαρχών την επταετία 1967-1974, χούντες και μαφίες πολιτικές, μιντιακές, οικονομικές και όχι μόνο το 2024. Πολίτευμα της Ελλάδας: Προεδρευομένη Ληστοκρατία.

Στον γύψο οι εξουσίες-πυλώνες της Δημοκρατίας τότε, στον γύψο και τώρα. Από το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στο «έτσι γουστάρω και σε όποιον αρέσει». Από την ψευτοβουλή του Παπαδόπουλου στις εξεταστικές-παρωδία. Από τους βασιλικούς επιτρόπους των έκτακτων στρατοδικείων στους εισαγγελείς που «κλώθουν». Από τους Γεωργαλάδες και τη λογοκρισία στα λαδωμένα παπαγαλάκια.

Με τανκς επέβαλαν το ’67 τη χούντα τους μια χούφτα καραβανάδες, με τα εξαγορασμένα μίντια σήμερα τις δικές τους χούντες μια χούφτα «νταβατζήδες».

Τι κάνει ο Έλληνας για όλα αυτά; Ότι έκανε και στη δικτατορία: την πάπια. Την πάπια και η λεγόμενη πνευματική ηγεσία μας. Ήπιαν το αμίλητο νερό οι λαλίστατοι κατά τα άλλα πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

Όπως ακριβώς και τότε. Όταν οι «αθάνατοι» της Ακαδημίας Αθηνών χειροκροτούσαν κατενθουσιασμένοι τις παραληρηματικές ασυναρτησίες του δικτάτορα. Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι.