Ο ΚΥΡ-ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Του Θωμά Νούσια

Τότε έπινε νερό στο όνομα του Παπαδόπουλου. Γιατί «μας γλύτωσε από τους Λαμπράκηδες»! Ψιλά γράμματα όλα τα άλλα για τον φιλήσυχο κυρ-Παντελή. Τώρα, το μόνο που τον ενοχλεί είναι «οι φασαρίες κι οι διαδηλώσεις»…

Είναι ο νοικοκύρης που κοιτάει τη δουλειά του και όχι τα πολιτικά. Ο πατριώτης με τις μεγάλες σημαίες, ο χριστιανός με τους μεγάλους σταυρούς. Και είναι ο όλεθρος αυτοπροσώπως! Η πηγή όλων των κακών. Από τη χρεοκοπία του 2009 μέχρι τη σαπίλα του 2023, τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς την ψήφο του και την ανοχή του.
«Η μέρα των εκλογών είναι μέρα μαζικής αυτοκτονίας των Ελλήνων».
(Χάρρυ Κλυνν).

Τον σέρνουν από τη μύτη λαμόγια, πατριδοκάπηλοι, ψεκασμένοι, Ναζί. Τον πείθουν ότι κινδυνεύει από όσους πάνε κόντρα στις χούντες και τις μαφίες. Και όχι από τις χούντες και τις μαφίες που λεηλατούν τη ζωή του, τη χώρα του, το αύριο των παιδιών του.

«Όχι φασαρίες, όχι διχόνοια!». Αυτό είναι το μότο του. Μην αντιδράς στους μαφιόζους που σε καταληστεύουν! Μη σηκώνεις κεφάλι στους δυνάστες σου και γίνεσαι διχαστικός! Ο σαματάς κι οι καβγάδες ενοχλούν τους κυρ-Παντελήδες!

Έναν Απρίλη πριν 56 χρόνια, μια παρέα μωροφιλόδοξοι εθνικο-παράφρονες άρπαξαν την εξουσία με τα τανκς. Μετρημένοι οι Έλληνες που αντιστάθηκαν στα εφτά σκοτεινά χρόνια. Και ελάχιστοι όσοι ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν (ή δεν τολμούσαν) να αντισταθούν. Όλοι οι υπόλοιποι, κυρ-Παντελήδες!

Οι χούντες τού σήμερα δεν είναι στρατιωτικές αλλά πολιτικές, οικονομικές, μιντιακές. Τότε η χούντα έκανε ένα πραξικόπημα μια κι έξω. Τώρα τα πραξικοπήματα πάνε σύννεφο: κοινοβουλευτικά, συνταγματικά, δικαστικά. Οι τωρινές χούντες δεν επικρατούν με τανκς αλλά με το ψηφαλάκι του κυρ-Παντελή. Αυτός τους δίνει το «οκέι».

Είσαι διεφθαρμένος πολιτικός, δήμαρχος, περιφερειάρχης; Είσαι φασίστας, τενεκές ξεγάνωτος; Ο κυρ-Παντελής με το υψηλό άι κιου (υπό το μηδέν!) τρέχει ενθουσιασμένος να σε χειροκροτήσει και να σε ψηφίσει. Δεν βάζεις το δάχτυλο στο μέλι; Δουλεύεις φιλότιμα, του λες την αλήθεια; Σε κοιτάει δύσπιστα και σε απορρίπτει. Δεν του γεμίζεις το μάτι!

Απορία 2.500 ετών: «Πώς να σώσεις τέτοια πόλη, που ούτε τους καλούς ψηφίζει ούτε τους κακούς μαυρίζει;».
(Αριστοφάνης – “Βάτραχοι”).

Τον φιλήσυχο κυρ-Παντελή μπορεί να τον λένε κυρ-Μιχάλη, κυρ-Γιώργη, κυρα-Μαρία, κυρα-Λένη. Φέρνει στην πατρίδα του τη μια συμφορά μετά την άλλη, σκάβει τον λάκκο του κι αναρωτιέται ποιος φταίει. Η αντιπολίτευση και οι διαδηλώσεις φταίνε, κυρ-Παντελή! Όσοι φωνάζουν και σου χαλάνε την ησυχία! Ποιος άλλος;