Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ

Πρωτοσέλιδο της «Ελευθερίας» πριν 42 χρόνια (Αύγουστος 1980). Ο Δήμος Ιωαννιτών αποφασίζει τότε για πρώτη φορά να καταργήσει την εμποροπανήγυρη, οι έμποροι του παζαριού αντιδρούν και αρχίζουν να στήνουν τις παράγκες τους στην Κοινότητα Περάματος. Εργαζόμουν τότε στην «Ελευθερία», είχα συνεργαστεί γι’ αυτό το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ και είχα μιλήσει με τους παζαριώτες στο Πέραμα και με τον δήμαρχο Θεόδωρο Γεωργιάδη στο ιατρείο του στην πλατεία Σκουμπουρδή. Το πρωτοσέλιδο το βρήκα τώρα στο Ελληνικό Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ).

Η δημοτική αρχή το 1980 πήρε την απόφαση να βάλει τέλος στην εμποροπανήγυρη για πολλούς λόγους. Οι πιο πολλοί έμποροι που έπαιρναν μέρος ήταν πλέον από άλλες πόλεις, τα εμπορεύματα κατώτερης ποιότητας, οι τεράστιες εισπράξεις έφευγαν για αλλού αντί να επενδύονται στην περιοχή μας, τα ντόπια μαγαζιά και η τοπική οικονομία πλήττονταν ανεπανόρθωτα. Ένας ακόμα λόγος ήταν η ρύπανση και οι καταστροφές που προκαλούσε η λειτουργία του παζαριού στην παραλίμνιο.

Από όσα θυμάμαι, γιατί στη φωτογραφία το κείμενο είναι δυσανάγνωστο, μετά την κατάργηση του παζαριού στα Γιάννινα αποφάσισε να το φιλοξενήσει η τότε Κοινότητα Περάματος, αλλά ο νομάρχης Λουκάς Φωτόπουλος ακύρωσε την απόφαση της Κοινότητας επικαλούμενος σχετική απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου. Από την επόμενη χρονιά, άλλοτε το παζάρι γινόταν στο Πέραμα, άλλοτε στο Νεοχωρόπουλο, την Ανατολή ή τη Βουνοπλαγιά, ενώ για κάποια χρόνια επανήλθε και στην πόλη, στο τμήμα της παραλιμνίου από τα σφαγεία μέχρι το Du Lac.