Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ’50

 

Πριν 70 χρόνια στη χιονισμένη κάτω πλατεία, που τότε λεγόταν Κωνσταντίνου Ελευθερωτού. Ένα παλιό λεωφορείο, ένα κάρο, λίγοι περαστικοί και στην πιάτσα των ταξί αμερικάνικες λιμουζίνες. Από αριστερά, το περίπτερο του Μπρίκου, το καφενείο «Ηλύσια» του Χαρίλαου Ιασωνίδη, το μαγαζί ηλεκτρικών συσκευών του Γιώργου Ζαρίμπα, η βιοτεχνία υποδημάτων Τσίλη στο υπόγειο, ο κινηματογράφος «Τιτάνια» του Μπίτα, οι ξηροί καρποί Μάκη, το ζαχαροπλαστείο των αδελφών Τσέτη, το καφενείο Μπαφατάκη και στη γωνία ένα μανάβικο.

Δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμα τα γραφεία της ΕΔΑ πάνω από τον Ζαρίμπα και δεν έχει τοποθετηθεί η τεράστια φωτεινή διαφήμιση ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΟΛΥΜΠΟΣ πάνω από τον κινηματογράφο. Πιο κάτω, το εμβληματικό κτήριο της Εθνικής Τράπεζας (σήμερα Δημαρχείο), το περίπτερο του Κουντουρατζή και στο βάθος τα ξενοδοχεία «Βασιλικόν» και «Αθήναι» με το γαλακτοπωλείο του Δήμου, το στεγνοκαθαριστήριο Σπύρου Στατηρά και το κουρείο του Κρίτσα στο ισόγειο.

Τα μαγαζιά αριστερά κατεδαφίστηκαν πριν 30 χρόνια για να χτιστεί κτήριο γραφείων, ενώ το γωνιακό ξενοδοχείο «Βασιλικόν» πριν 45 χρόνια. Το ξενοδοχείο «Αθήναι» σώζεται και στεγάζει την Τράπεζα Πειραιώς.