ΜΕ ΤΥΡΙ Ή ΜΕ ΚΡΕΜΑ;

– Μπουγάτσα με τυρί ή με κρέμα;
– Βάλε και από τις δύο!
Πριν 52 χρόνια στο μπουγατσοπωλείο «Select», απέναντι από το Ρολόι. Μπουγάτσα, μπουγατσοκουλούρες, τυρόπιτες κουρού, τουλούμπες, λουκουμάδες, μπακλαβάς, χανούμ σαραγλί. Το χουσμερί πού είναι; Το έφαγαν όλο; Στιγμιότυπο από την «Αναπαράσταση», την πρώτη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που γυρίστηκε το 1969-70 στα Γιάννινα και το Ζαγόρι.

Το πιο παλιό μπουγατσοπωλείο, από το 1880, ήταν της οικογένειας Σακελλαρίου κοντά στο Κουρμανιό. Τη δεκαετία του 1940 ο Τόλης Σακελλαρίου άνοιξε δικό του στην αρχή της Αβέρωφ και το 1965 προστέθηκε στην πλατεία το «Select» των Τάκη Μερκουριάδη (τον βλέπουμε στη φωτογραφία) και Γιώργου Κασκάνη, παλιού κάλφα του Σακελλαρίου, που το λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Ο Κασκάνης φτιάχνει και σερβίρει μπουγάτσες εδώ και 75 χρόνια!

Λίγο πιο πάνω, στη θέση του παλιού καφενείου «Ηλύσια», άνοιξε γύρω στο 1970 το «Ολύμπια» των Παππά και Ιασωνίδη. Λουκουμάδες έφτιαχναν κι άλλα μαγαζιά, όπως ο Κωστούλας στη θέση του σημερινού «Χαρτέξ», ο Βαρέσης στη θέση της ALPHA BANK της Αβέρωφ και ο Γκουγιάνος πίσω από το ξενοδοχείο «Μητρόπολις».