Ο «ΣΑΤΑΝΑΣ» ΚΑΙ Ο ΓΟΡΗΣ

Οι σατιρικές εφημερίδες «Σατανάς» και «Δαίμων» έβγαιναν στα Γιάννινα τη δεκαετία του 1920 και σχολίαζαν με καυστικό χιούμορ πρόσωπα και καταστάσεις της πόλης. Εκδότης και συντάκτης τους, ο μετέπειτα δήμαρχος Γρηγόρης Σακκάς. Το 1931 ο Σακκάς προχώρησε στην έκδοση της εφημερίδας «Κραυγή», από τις στήλες της οποίας έδινε αγώνες για τα ζητήματα της Ηπείρου. Το πρωτοσέλιδο τού «Σατανά» είναι από το αρχείο τού Κώστα Μάρη.

Οι νεότεροι ξέρουν τον Γόρη Σακκά μόνο από τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν γι’ αυτόν και από τη σημερινή οδό με τα καφέ και τα τσιπουράδικα που φέρει το όνομά του. Τα οχτώ χρόνια της δημαρχίας του, όμως, (1955-1964) ήταν καθοριστικά για τα Γιάννινα. Η περιοχή μας, όπως και όλη η χώρα, έβγαινε καταρρακωμένη από μια μακρά περίοδο με πολέμους, κατοχές, εμφυλίους και δικτατορίες και προσπαθούσε να κλείσει τις πληγές της. Ο Σακκάς, με την εξυπνάδα και τη διπλωματικότητα που διέθετε, κατόρθωνε να εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις για έργα που άφησαν εποχή.

Τότε απέκτησαν ύδρευση τα πιο πολλά σπίτια, χτίστηκε επί τέλους το κτήριο της Νομαρχίας που παρέμενε γιαπί επί δεκαετίες, διαμορφώθηκε η πλατεία Πύρρου που τώρα νοσταλγούμε και η παραλίμνιος και ασφαλτοστρώθηκαν οι πιο πολλοί δρόμοι. Ακόμα, κατεδαφίστηκαν το ξενοδοχείο «Αβέρωφ» για να ενωθεί η άνω πλατεία με την κάτω και οι παλιοί στρατώνες για να γίνει το πάρκο Λιθαρίτσια και το αρχαιολογικό μουσείο, αποφάσεις που προκάλεσαν πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις.