ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ

Του Θωμά Νούσια

Νόμιζα ότι τα έχω δει όλα. Ότι κανένα σκάνδαλο, καμιά καραμπινάτη περίπτωση διαπλοκής και διαφθοράς δεν μπορεί πλέον να με ρίξει από τα σύννεφα.΄Εκανα λάθος. Παρακολούθησα αυτές τις μέρες στην Επιτροπή της Βουλής τις καταθέσεις μαρτύρων για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας και δεν πίστευα στα αφτιά μου. Τα συμπεράσματα:

ΠΡΩΤΟ: Διαπλοκή και διαφθορά ζουν και βασιλεύουν. Η κρίση και τα μνημόνια ούτε που τις άγγιξαν. Οι ίδιοι άνθρωποι που προκάλεσαν την εθνική τραγωδία, συνεχίζουν αμετανόητοι και θρασύτατοι το βιολί τους. Στις συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής, βουλευτές των δύο πρώην κυβερνητικών κομμάτων επιτίθενται με λύσσα στους μάρτυρες. Προσπαθούν να τους φιμώσουν για να μην ακουστούν κάποια ονόματα. Τα ονόματα ακούγονται, αλλά τα τρώει το σκοτάδι: Τα ΜΜΕ δεν αναφέρουν ούτε λέξη, με εξαίρεση την ΕΡΤ και μια – δυο εφημερίδες.

Στη Γαλλία, υποψήφιος πρόεδρος-φαβορί καταποντίστηκε στις πρόσφατες εκλογές, γιατί αποκαλύφθηκε αργομισθία της συζύγου του. Εδώ γίνονται ανάλογες αποκαλύψεις και δεν κουνιέται φύλλο.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Πίσω από την καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας δεν κρύβονται σεσημασμένοι κακοποιοί αλλά… όλος ο καλός ο κόσμος! Πρωθυπουργοί, υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, δικαστές, τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, δημοσιογράφοι. Όλοι μαζί λεηλάτησαν π.χ. το καλύτερο νοσοκομείο της χώρας, το κοινωφελές ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν. Έγινε με χρήματα ευεργετών για να νοσηλεύονται δωρεάν οι οικονομικά αδύναμοι. Και συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

Εκεί μέσα, σε πολυτελείς σουίτες, νοσηλεύονταν όλοι οι «επώνυμοι». Και έφευγαν αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Την ίδια στιγμή, φτωχοί άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους, γιατί για να τους βάλουν στην εντατική τους ζητούσαν να πληρώσουν προκαταβολικά 7000 ευρώ τη μέρα. (Αναφέρθηκαν ονόματα).

Οι ίδιοι «επώνυμοι» διόριζαν στο Ντυνάν όλο τους το σόϊ ως αργόμισθους. Παχυλοί μισθοί χωρίς να παρουσιάζονται ποτέ στα γραφεία τους. Από οικείους πολιτικών αρχηγών μέχρι παιδιά υπουργών και δημάρχων. Μέχρι και η πεθερά κορυφαίου πολιτικού και παρά λίγο Προέδρου της Δημοκρατίας!

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι πάντα, αγόραζαν για πενταροδεκάρες ακίνητα-φιλέτα από την περιουσία του ιδρύματος. Άλλοι πάλι, αποκτούσαν μια θέση στη διοίκησή του και αμέσως άρχιζαν να ζουν σαν κροίσοι. Αγόραζαν πανάκριβα σπίτια δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Πλάκα, στο Κολωνάκι.

Κι αφού λεηλάτησαν το Ντυνάν, το ξεπούλησαν στους κερδοσκόπους! Το χάρισαν στους κολλητούς τους! Από κοινωφελές, το μετέτρεψαν σε καθαρά κερδοσκοπική επιχείρηση. Από νοσοκομείο που θα δεχόταν δωρεάν τους φτωχούς, το έκαναν ιδιωτικό για ασθενείς με γερά πορτοφόλια!

ΤΡΙΤΟ: Αν αυτά γίνονταν σε ένα κοινωφελές ημικρατικό ίδρυμα, εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι συνέβαινε -και συμβαίνει- στο ελληνικό δημόσιο. Και πώς, ποιοι και γιατί το χρεοκόπησαν και μας οδήγησαν στο σημερινό κατάντημα.

Πολλοί από εμάς, ωστόσο, κάνουν σαν να μην έχουν ιδέα για το ατέλειωτο πλιάτσικο. Ή υποτιμούν τη σημασία του. Αναζητούν τα αίτια της συμφοράς μας σε διεθνείς συνωμοσίες. Και ετοιμάζονται να ξαναφέρουν ως σωτήρες τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της λεηλασίας. Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.