ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

(Ή πώς χάθηκε η μπάλα και γίναμε πρωταθλητές Ευρώπης σε θανάτους από covid)

Του ΘΩΜΑ ΝΟΥΣΙΑ

Ο ανόητος είναι σίγουρος για όλα, ο λογικός για τίποτα. Οι ξερόλες από τη μια, οι «εν οίδα ότι ουδέν οίδα» από την άλλη. Το δόγμα, η έρευνα και ο αιώνιος μεταξύ τους πόλεμος.

Από το υστερικό «ποτέ εμβόλιο!» μέχρι το χαζοχαρούμενο «πανάκεια το εμβόλιο!», ένα κλικ δρόμος. «Κολλημένοι» αρνητές (τσιπάκια, Μπιλάκος Γκέιτς, «666») και ανεύθυνοι χαλαροί («εμβολιάστηκα, τέρμα οι μάσκες κι οι αποστάσεις») παίζουν μαζί το παιχνίδι του ιού, καθώς συμφωνούν σε ένα πράγμα: «Το μυαλό δεν το έχουμε για να το κουράζουμε».

«Σκοτώνει το εμβόλιο» οι μεν, «εξαφανίζει την πανδημία το εμβόλιο» οι δε. Μαύρο – άσπρο. Τα ενδιάμεσα; Οι αποχρώσεις του γκρι; Ψιλά γράμματα. Οι σύνθετες σκέψεις δεν είναι το δυνατό μας σημείο.

Αν μας δίδαξε κάτι αυτόν τον ενάμιση χρόνο η πανδημία, είναι ότι δεν υπάρχουν πανάκειες, ούτε επιλογές μηδενικού ρίσκου. Και ότι χρειάζεται σχέδιο από την πολιτεία (ανύπαρκτο), σύνεση από τους πολίτες (ζητούμενο).

Εμβόλιο ή όχι; Τι έχει λιγότερους κινδύνους και μεγαλύτερα οφέλη για τη δική μου ηλικία, κατάσταση υγείας, τρόπο ζωής; Ποιον θα εμπιστευτώ για να αποφασίσω; Ειδικούς ή καφετζούδες; Και τι ειδικούς; Προβληματισμένους ή ξερόλες; Αδέσμευτους ή χρυσοπληρωμένους για να λένε ό,τι τους λένε; Σοβαρές πηγές ή ξεπουλημένα ΜΜΕ;

Για την πανδημία δεν υπάρχει πανάκεια, για την ενημέρωση υπάρχει και είναι μία: η γυμνή αλήθεια. Όλα τα στοιχεία, τα υπέρ και τα κατά, χωρίς φόβο και πάθος, χωρίς προσθαφαιρέσεις, φτιασιδώματα, σκοπιμότητες, κουτοπονηριές. Έντιμη, ερευνητική δημοσιογραφία. Όταν παίρνεις γραμμή (και εκατομμύρια) και αντί πληροφόρησης κάνεις προπαγάνδα, η αξιοπιστία σου πάει περίπατο και το παιχνίδι το έχασες. Δεν πείθεις ούτε για τα προφανή και αυταπόδεικτα. Δεν υπηρετείς τη δημόσια υγεία με κουκουλώματα. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Παρουσιαστές ενημερωτικών (ο Θεός να τις κάνει) εκπομπών, ταυτίζονται με τους μεν, επιτίθενται με λύσσα στους δε και αντιδικούν με τους καλεσμένους αντί να συντονίζουν τη συζήτηση. Εμφανίζουν ως θέσφατα τις απόψεις συγκεκριμένων επιστημόνων, απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τα στοιχεία άλλων και μιλούν απαξιωτικά ακόμα και για νομπελίστες. Παρουσιάζουν ως αυθεντίες σε θέματα covid πλαστικούς χειρουργούς και γραφικούς τηλεμαϊντανούς και απορούν που ο κόσμος δυσπιστεί.

Τις τελευταίες μέρες το κλίμα είναι πολεμικό. Με το που ανοίγεις την τηλεόραση, μπαράζ: «Θα πεθάνεις αν δεν εμβολιαστείς!». Αποτέλεσμα; Άδεια τα εμβολιαστικά κέντρα! Ο πελαγωμένος Έλληνας αναζητά πληροφόρηση, ήρεμη συζήτηση, επιχειρήματα, αριθμούς. Όταν του κάνεις κήρυγμα κουνώντας το δάχτυλο, τον τρομοκρατείς με θανάτους, τον απειλείς με απόλυση από τη δουλειά του, τον δωροδοκείς με 150άρια, μουλαρώνει και κλωτσάει. Αναμενόμενο.

Στο μεταξύ, για δεύτερη χρονιά η κυβέρνηση επιδόθηκε στις θερινές «αρπαχτές»: Όλα ελεύθερα χωρίς τεστ, μάσκες, αποστάσεις, τα στραβά μάτια όπου είναι πολλά τα λεφτά και τα ψηφαλάκια και οι άγιοι πάντες να κάνουν το θαύμα τους!

Επιμένει να αρνείται πεισματικά να πυκνώσει τα δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς, να αραιώσει τους μαθητές στα σχολεία, να ενισχύσει τα νοσοκομεία με προσωπικό και ΜΕΘ, να φέρει όπως άλλες χώρες φάρμακα που σώζουν ζωές, να δει την πραγματικότητα κατάματα…

Αλλά για την πανδημία, που επανήλθε δριμύτερη και ξανάρχισε να θερίζει μέσα στο κατακαλόκαιρο όπως ακριβώς και πέρυσι, φταίνε οι άγιοι πάντες που δεν έκαναν το θαύμα τους. Και οι ανεμβολίαστοι! Ως γνωστόν, δεν είχαμε ανεμβολίαστους πριν λίγους μήνες, τότε που τα κρούσματα είχαν ελαχιστοποιηθεί, μάς προέκυψαν ξαφνικά το καλοκαίρι! Οι ανεμβολίαστοι είναι στην πανδημία ό,τι η κλιματική αλλαγή στις φωτιές: η βολική δικαιολογία όταν τα θαλασσώνουμε.

Θαυμαστά επιτεύγματα όλα αυτά του «Μωυσή», που δοξολογούν ακαταπαύστως τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ, τα χρυσωμένα λιβανιστήρια. Μέγα θαύμα και η μακάβρια πανευρωπαϊκή πρωτιά μας σε θανάτους από covid ανά εκατομμύριο κατοίκων το τελευταίο διάστημα.

Είμαστε πια πρωταθλητές σε θανάτους από covid, καμένα δάση, παραγωγή και συγκάλυψη σκανδάλων, ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις, εργασιακή ζούγκλα, αναξιόπιστα και εξαρτημένα από την κυβέρνηση ΜΜΕ (στοιχεία του Ινστιτούτου Reuters).

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι κυβερνητικοί χειρισμοί πυροδοτούν και εμφύλιο για τα εμβόλια, δίνουν και τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ με την εκδίωξη χιλιάδων πολύτιμων υγειονομικών. Στα νοσοκομεία η ταλαντούχα κυβέρνησή μας κατόρθωσε το ακατόρθωτο: έκανε αντιεμβολιαστές και πολλούς εμβολιασμένους! Ακόμα και γιατρούς των ΜΕΘ covid!

Έχουν απόλυτο δίκιο τελικά τα εξαπτέρυγα, δεν υπάρχει αμφιβολία: μια χαρά τα πάει ο «Μωυσής». Μας οδηγεί στη Γη της Επαγγελίας. Όπερ έδει δείξαι.