ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΒΕΡΩΦ

Παραμονές Χριστουγέννων, η οδός Αβέρωφ θύμιζε εμποροπανήγυρη. Όλα τα καταστήματα τροφίμων της πόλης ήταν συγκεντρωμένα εκεί και οι Γιαννιώτες συνέρρεαν για τις προμήθειές τους. Στην Αβέρωφ ψώνιζαν τα κρεατικά και τα λαχανικά για τον πατσά, τα γιαπράκια, το χοιρινό με πρασοσέλινο και όλα τα σχετικά, ενώ στην Ανεξαρτησίας και τη Λόρδου Βύρωνος τα δώρα και τα καινούργια ρούχα. Να θυμηθούμε την αγορά τροφίμων στα Γιάννινα των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών;

Κρεοπωλεία: Μουστάκας, Κουκουνούρης, Βαζάκας, Χαλάτσης και στην Καλλάρη Κασκανάκος και Κατσουλίδης. Παντοπωλεία: Παπαγεωργίου, Σπέγγος (η δεύτερη τέντα αριστερά), Βακάλης, Καρακώστας, Σιώζος, Θρομουλόπουλος, Τσουκανέλης, Βαζαλούκας, Φραγκίδης, Στεφόπουλος, Βρακότας, Μπαρκούμας και στη Μητροπόλεως Τριανταφύλλου και Κυριόπουλος.

Ζαχαροπλαστεία: Κώστας και Λέων Τριανταφύλλου, Μήτσης-Γρηγορίου («Ελληνικό»), Ζώγκος, Σακαβίτσης, «Τα αγαπημένα», «Το Ιδανικό» και το μπουγατσοπωλείο Σακελλαρίου. Κι ακόμα, μανάβικα (Παππάς, Ζιάκας, Τεπελένης, Κασίδης και στην Καλλάρη Δερέκας και Γκόλιας), φούρνοι (Παππάς, Κωστής, Τσαμπαλίκας, Κύργιος, Χρηστίδης), χάνια και οινομαγειρεία (Καλογερόπουλος, Γκουγιάνος, Τζιμογιάννης, «Ήβη»), καφεκοπτεία (Παππάς, Βλάχος, Αρμένος, Πλιάκος, Έμπης Σβώλης).

Να μη ξεχάσουμε τα κοτόπουλα και τις γαλοπούλες: Κωστούλας-Τζίμας (η πρώτη τέντα) και αργότερα Παπαϊωάννου και άλλοι, τα ποτοποιεία Σάρρα, Τάσσου και Κωστούλα, τα κατεψυγμένα του Πεπόνη, τα τυροκομικά Μάτσα, τα φύλλα για πίτες Τζίμα και Παπαφωτίκα και το ιχθυοπωλείο Λιάσσα-Βακάλη.

Η φωτογραφία του Δημήτρη Παπαδήμου είναι του 1964, λίγα χρόνια πριν η Αβέρωφ ρυμοτομηθεί και εγκατασταθεί εκεί η Λαχαναγορά